Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přípravy Ruska na rozmístění raketových systémů Kalibr u pobřeží Kuby

10. 9. 2020

Přípravy Ruska na rozmístění raketových systémů Kalibr

u pobřeží Kuby

8. 9. 2020 Janinna  

Franz Klincevič, člen Rady federace (horní komora ruského parlamentu), zástupce Výboru pro obranu a bezpečnost, hovořil o ruských přípravách na rozmístění raketových systémů „Kalibr“ a pravděpodobně i „Zirkonů“ u pobřeží Kuby.

Jak to vše začalo

Senátor (zástupce Rady federace), člen ruského Výboru pro obranu a bezpečnost, připomíná, že v této otázce došlo k výraznému pokroku během zimní návštěvy vrchního velitele ruského námořnictva na Kubě.

Ruské námořní lodě vybavené raketovými systémy Kalibr na Kubě. 
Zdroj obrázku: https://m.sevpolitforum.ru/

Poté se Nikolaj Evmenov (vrchní velitel ruského námořnictva) dokázal na oficiální úrovni dohodnout – tj. Podepsat příslušné dohody s Havanou, o obnovení stálých základen ruského námořnictva u pobřeží Kuby.

V současné době již lodě ruského námořnictva navštívily Ostrov svobody dvakrát. Při první návštěvě již byly vybaveny „Kalibry“, při druhé proběhly společné manévry, výzbroj ruských lodí byla doplněna „Zirkony“.

A teď – hlavní věc!

Podle Klinceviče je hlavním úkolem, který je třeba vyřešit dosaženými dohodami [o obnovení základny ruského námořnictva], stálé objevování válečných lodí ruského námořnictva, vybavených alespoň raketami Kalibr (a maximálně raketami Zirkon) u pobřeží Kuby.

Přítomnost stálé námořní základny umožní Rusku vykonávat vojenské hlídky u pobřeží (ano, se všemi těmi raketami Kalibr, jejichž doba letu do Spojených států kratší než 4 s). V tuto chvíli, kdy probíhají přípravné práce, je Rusko spokojeno s dočasnými „ubytovacími místy“.

Senátor připomíná – „partneři“ ze Spojených států pokračují řadou protestů – s ohledem na příchod ruského námořnictva a raketových systémů Kalibr (a Zirkon) a samotnou přípravu na jejich trvalé rozmístění u pobřeží Kuby. Kromě hlasitých prohlášení, nemůže Washington dělat nic jiného.

Vypadá to, že ruská flotila se vrací na Kubu.

Počínaje rokem 2014, kdy se konečně ukázalo, že žádný přátelský vztah mezi Spojenými státy a Ruskem nebude, se začalo hovořit o možnosti návratu ruské armády na Kubu. Mezi Havanou a Moskvou došlo k zintenzivnění kontaktů po vojenské linii. 

Znamená to, že Andrejevské vlajky znovu zavlají nad Ostrovem svobody?

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová tuto otázku znovu nastolila uvedením následujícího:

„Vytvoření základny pro ruské námořnictvo s rozmístěním balistických raket je přímým porušením dohod mezi Moskvou a Washingtonem platných od konce Kubánské krize“.

Balistické střely v podbřišku Spojených států zní skvěle, ale jak je to dnes realistické? 

Na jedné straně by takový krok byl zcela adekvátní reakcí na odstoupení Washingtonu od smlouvy INF a v budoucnu START III. 

Na druhou stranu to zjevně vyprovokuje neadekvátní reakci Američanů, jak tomu bylo během Kubánské krize, kterou zmínila paní Ortagusová. 

Pentagon bude okamžitě mířit na Ostrov svobody se vším co má, nad základnou se bude muset vytvořit silný systém protivzdušné obrany / protiraketové obrany a elektronického boje. 

Velkou otázkou je, zda to Havana potřebuje, zejména poté, co jí Moskva odepsala dluh ve výši 30 miliard dolarů. V případě skutečného zhoršení vztahů s USA scénář přesunu balistických raket vyloučit nelze.

„Lehký“ scénář s otevřením zahraničního logistického centra pro ruské námořnictvo namísto plnohodnotné základny jaderných ponorek je však mnohem pravděpodobnější. 

Tak se ruská flotila vrátila i do vietnamského Cam Ranh, odkud v roce 2002 dobrovolně odešla. 

V roce 2013 podepsala Hanoj s Moskvou dohodu o společném využívání této hlubinné zátoky. Ruské lodě a ponorky tichomořské flotily do ní mohou vstoupit zjednodušeným způsobem a v případě potřeby opraveny. 

Vietnam obdržel šest ponorek třídy „Varšavjanka“, ruští specialisté trénují své kolegy. Ruské tankovací letouny Il-78 určené k obsluze strategických bombardérů Tu-95MS hlídkující v Tichém oceánu, mohou být umístěny na letišti Cam Ranh.

To je dostačující pro současné potřeby Ruska v Pacifiku a dráždí to Američany, kteří se obrátili na Hanoj ​​s požadavkem na odstranění ruských letadel. Vietnamci se zdráhají, protože se tím snaží udržet rovnováhu sil v regionu. 

Stejný scénář bude pravděpodobně realizován s návratem ruského námořnictva na Kubu. Kreml je připraven pomoci Ostrovu svobody s modernizací jeho čistě symbolické flotily, kterou představuje několik starých lodí a člunů. Před dvěma lety mluvčí společnosti United Shipbuilding Corporation uvedl:

„Strany jednaly o spolupráci v oblasti námořní dopravy, včetně možnosti modernizace přístavní infrastruktury na Kubě a rozvoje kubánských přístavů a ​​loděnic“.

Moskva souhlasila, že za tímto účelem poskytne Havaně půjčku ve výši více než miliardy eur. S největší pravděpodobností půjde o modernizaci přístavu Cienfuegos. Hloubka jeho zátoky dosahuje 600 metrů, což je vhodné pro jakýkoli typ ponorky, včetně těch, které přepravují balistické rakety. Po skončení Kubánské krize byly v Cienfuegos častými hosty sovětské válečné lodě a ponorky, což Pentagon značně dráždilo.

Je pravděpodobné, že po modernizaci kubánského přístavu tam bude otevřeno druhé zahraniční materiálně-technické zásobovací místo pro ruské námořnictvo a budou se tam pravidelně objevovat lodě a ponorky pod Andrejevskou vlajkou.

https://bit.ly/35dw9gG
https://bit.ly/35i5H5E

pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář