Jdi na obsah Jdi na menu
 


PRO má šanci na vstup do Sněmovny. ANO s přehledem vede

29. 4. 2023

PRO má šanci na vstup do Sněmovny. ANO s přehledem vede

 

Strana PRO v čele s advokátem Jindřichem Rajchlem nabírá na síle. Je to již třetí průzkum volební preferencí, který tuto relativně novou stranu ve svých průzkumech zohledňuje. Vypadá to na vstup do Poslanecké sněmovny.

Ilustrační foto

29. dubna 2023 - 10:30

 

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v dubnu letošního roku, s velkou převahou by v nich zvítězilo opoziční hnutí ANO Andreje Babiše. Ukazují to výsledky sociologického šetření agentury Phoenix research.  Měření probíhalo na vzorku více jak tisícovky respondentů starších osmnácti let.

 

Hnutí ANO by v tomto měření politických sil získalo 31,5 procenta. S výrazným odstupem se na druhém místě usadila občanská demokratická strana, získala by 14,2 procenta. Třetí místo a 9,6 procenta získalo hnutí SPD.

 

Čtvrtí jsou Piráti (8,9 procenta) a páté je hnutí STAN. To by v dubnu letošního roku obdrželo 7,8 procenta. Nad pěti procenty je ještě TOP 09 a politická strana PRO. Jedná se o jediný subjekt s takto vysokými preferencemi mimo současnou parlamentní sestavu. Tato strana předsedy Jindřicha Rajchla ve volebním modelu agentury Kantar, který byl zpracován pro veřejnoprávní Českou televizi, v dubnu obdržela tři procenta. Jako první agentura, která již koncem loňského roku zohlednila stranu PRO ve svých průzkumech, byla agentura SANEP. Ta straně PRO v minulém měsíci naměřila 6,7 procentních bodů.

 

Pod nutnou hranicí pěti procent se podle agentury Phoenix research ocitají lidovci (KDU-ČSL) a sociální demokraté. Jimi dosažené výsledky jsou 3,1 a 1,6 procenta.

 

Přes osm procent dotázaných nevědělo, koho u sněmovních voleb volit.

 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)

 

 

43-8974200277/0100

 

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277

BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX