Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč bude ministr Bek ladit noty se sudetoněmeckým landsmanšaftem a nikoliv s vládou SRN ?

21. 6. 2023

 

Proč bude ministr Bek ladit noty se sudeťáky a nikoliv s vládou SRN ?

 

Tzv. sudetoněmecký landsmanšaft (SL) je spolkem, který nikdy neměl a nemá mezinárodněprávní subjektivitu. Dokonce jej někteří "dobráci" označovali či dokonce označují za folklorní sdružení.  Bavorsko, které je jednou ze zemí SRN, má pouze omezenou (fragmentární) způsobilost k mezinárodním jednáním. Nemá ministerstvo zahraničí, obrany, nemá ani svého prezidenta. Co tedy pan ministr Bek, který v Bavorsku bude zastupovat vládu, může se SL a bavorskou zemskou vládou dojednat?

Nic kloudného. Může však uspokojit  přání "našich milých krajanů"

 

V době, kdy prezidentem ČR byl Václav Klaus byla přísně dodržována zásada, že protějškem vlády  ČR je vláda SRN.

 

První, kdo tuto zásadu porušil, byl P. Nečas. Podlehl opětovným tlakům H. Seehofera, premiéra Bavorska, a kancléřky A. Merkelové.  SL se tak dočkal přímých jednání s českou vládou, o kterém celá léta snil.

 

Předseda vlády, Sobotka, podle slov B. Posselta, pokračoval tam, kde Nečas skončil. V době premiérství A. Babiše došlo k umírnění podlézavosti k Německu a též i k tzv. Sudetoněmeckému landsmanšaftu. Jakmile se stal předsedou vlády P. Fiala, proces uspokojování přání SL nabyl nebývalých rozměrů a, jak jsme přesvědčeni, bude dále pokračovat. Až kam tak můžeme dojít?

 

Někteří "naši" ústavní činitelé již považují jednání se SL za něco samozřejmého, přestože z německé strany jsme neviděli, že by nějaký spolkový ministr jednal s nějakým našim spolkem, že by se zúčastnil  jeho jednání a vyřizoval od německého premiéra pozdravy. Něčeho takového se od německé strany nedočkáme. Němci ví, co je to mezinárodně právní subjektivita. V souladu s ní jednají, kdežto naše vláda padá až na úroveň pochybného spolku bez jakékoliv mezinárodní subjektivity.

Dr. O. Tuleškov¨

 

K článku " Na sraz landsmanšaftu jede za vládu ministr Bek. Bude ladit vztahy se sudetskými Němci