Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč opozice nenechá vládu A. Babiše pracovat?

1. 6. 2019

 

Andrej Babiš prohlásil, že ve střetu zájmů, jak tvrdí "slavný" Brusel a opozice jeho vlády, není. Zcela jednoznačně prohlásil, že ani po obžalobě neustoupí. Ani my nevidíme důvod, aby podal demisi. Je předsedou hnutí ANO, které zvítězilo s velkým odstupem od dalších politických stran  v demokratických parlamentních  volbách. Babiš má od voličů legitimaci, aby předsedal vládě, vedl ji v souladu s vyhlášeným programem.

 

Úsilí opozice, aby odstoupil a byl ve funkci předsedy vlády nahrazen jiným funkcionářem ANO, je v rozporu s ústavními zvyklostmi, jak již dříve prohlásil i profesor Z. Jičinský, jeden z předních znalců ústavního práva  v republice. Je pravidlem, že do funkce předsedy vlády jmenuje prezident předsedu strany nebo hnutí, které vítězně vzešlo z voleb.

 

Jsme přesvědčeni, že současná opozice vlády postrádá věcné argumenty v zápase s vládou a není schopná ani vytýčit racionální a přitažlivou alternativu vládnímu programu. Tzv. Demokratický blok a jeho přední činitelé se vyžívají i v útocích, které začasto mají osobní charakter. V současnosti pro ně největším zloduchem je A. Babiš, předseda vlády ČR. K atakům na pana prezidenta Zemana postrádají nyní čas i sílu. Ale jistě s něčím staronovým proti hlavě státu v dohledné době přijdou.

 

Demokracie znamená vládu většiny, vládu na čas, tedy na stanovené volební období, během kterého opozice má možnost demokratickým způsobem usilovat o to, aby se stala novou většinou a tak získala vládu. V příštích parlamentních  volbách voliči svými hlasy  opět rozhodnou o tom, kdo bude vládnout v dalším období. Zda ponechají vládu v rukou ANO, nebo dají důvěru jiné politické straně. To je demokracie.

 

Pokud ve volbách poražené politické strany nechtějí uznat výsledky voleb, ač tyto byly v souladu s právní úpravou celého volebního procesu, dostávají se do konfliktu s demokratickým principem. V něm pak setrvávají, když místo řádné parlamentní konkurence organizují kraválistické akce v ulicích a na náměstích. Správně  premiér Babiš kraválistům vzkázal, ať si založí politickou stranu, která by demokratickými prostředky, nikoliv podpásovým způsobem boje, konkurovala současné vládě.

 

Vládě přejeme řádnou a slušnou parlamentní opozici, která by přišla s alternativním programem. To přejeme i republice, poněvadž bez konkurence myšlenek a programů, bez řádné diskuse demokracie není možná. Umlčování ideových odpůrců v médiích, osobní útoky na ně, fyzické násilí vůči nim, jak jsme v současnosti toho svědky, nemají s demokracií nic společného. V těchto činech spatřujeme znaky fašizace určitých subjektů Kam společnost fašismus může zavést, víme z nedávných dějin. Proto jsme a zůstaneme stoupenci demokracie. Jistě i ona má své chyby, ale zatím žádný lepší systém vlády neexistuje.

 

Dr. O. Tuleškov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář