Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prohlášení OV ČSBS Boskovice k vynětí domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané

14. 1. 2024

Prohlášení OV ČSBS Boskovice k vynětí domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané

z fondu nemovitých kulturních památek

 

 

Jak jsme byli zpraveni z denního tisku a z internetu, Ministerstvo kultury České republiky z nám neznámých důvodů vyňalo domek Petra Bezruče na požádání  Krajského hejtmanství Olomouckého kraje z fondu chráněných památek republiky, což může umožnit jeho případnou demolici. Protestujeme proti takovému nakládání s nemovitou stavební  památkou  upomínající na klasika českého  novodobého písemnictví. Naprosto nelze uznat jako důvod zpochybnění významu básníka v současnosti. Je třeba důrazně připomenout, že básník se stal za I. světové války pronásledovaným  rakouskými  válečnými úřady, byl obviněn  z tzv. vlastizrady a souzen rakouskými válečnými soudy.

 

Tím se  Vladimír Vašek  píšící pod jménem  Petr Bezruč zařadil k prvním  českým odbojářům obhajujícím myšlenku  české státnosti a samostatnosti. Jeho význam pro českou vlasteneckou tvorbu je zásadní, a  navíc vysoce aktuální i v současnosti, kdy stát je zasažen vlnou nepřátelského sudetismu, a kdy Bezručova tvorba symbolicky předjímá odvěký zápas českého národa o samostatnost. Jsme přesvědčeni, že ani pro českou, moravskou, a slezskou veřejnost, ani pro republiku by neměl být problém sanovat tento domek odpovídající stavební opravou, případně vyhlášením veřejné sbírky. Když se Češi, Moravané a Slezané mohli složit proti tehdejší monarchii na Národní divadlo, neexistuje důvod, proč by se nemohli složiti nyní, jestliže se republika a její ministerstvo distancuje od památky na českého národního klasika, jehož význam nelze v žádném případě spojovat s jakýmsi  „přeceňováním minulého režimu“. Bezruč byl trvale hodnocen již presidentem T. G. Masarykem, a toto nemůže shodit se stolu ani ministerstvo kultury.

 

Boskovičtí odbojáři jsou přesvědčeni, že památka domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané je neodmyslitelnou součástí české národní kultury, podobně jako areál usedlosti  v Ratibořicích, Dlaskův statek v Dolánkách a další památky tohoto typu. Žádáme ministerstvo kultury, aby přehodnotilo své rozhodnutí a navrátilo domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané zpět do fondu zapsaných nemovitých kulturních památek.

Za OV ČSBS Boskovice

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, předseda OV

Brno-Boskovice 19.prosince 2015

 

Ministerstvo  kultury České republiky,  Valdštejnské nám 1

ÚV ČSBS Praha, Legerova 22

 

Poznámka České národní listy: „Ministerstvo kultury České republiky z nám neznámých důvodů vyňalo domek Petra Bezruče na požádání  Krajského hejtmanství Olomouckého kraje z fondu chráněných památek republiky“.

 

Kdo byl ministrem kultury v době, kdy se jednalo o likvidaci domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané? 

Mgr. Daniel Herman (KDU-ČSL) byl ve funkci od 29.ledna 2014 až do 13.prosince 2017. DH 14. ministrem kultury ČR. Předsedou vlády ČR byl tehdy Mgr. Bohuslav Sobotka.

Krajským hejtmanem Olomouckého kraje byl  Jiří Rozbořil, a to v době od 19. listopadu do 8. listopadu 2016, byl funkcionářem a členem ČSSD.

 

V té době ČSSD, kdy předsedou strany byl B. Sobotka, prováděla zcela otevřeně silně proněmeckou politiku. Ohledy na české zájmy jí byly zcela cizí. Když boskovičtí odbojáři se odvolávali ve svém dopisu na „Význam (P. Bezruč, ČNL) pro českou vlasteneckou tvorbu je zásadní, a  navíc vysoce aktuální i v současnosti, kdy stát je zasažen vlnou nepřátelského sudetismu, a kdy Bezručova tvorba symbolicky předjímá odvěký zápas českého národa o samostatnost.“ Jejich argumentace vzhledem k uvedenému padla na tvrdý úhor, z něhož nemohla národní semena  vzklíčit.