Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin pálil všechny mosty se Západem, Zelenskyj žertoval, Američané chtějí mír

1. 10. 2022

 

Putin pálil všechny mosty se Západem, Zelenskyj žertoval, Američané chtějí mír

1.10.2022 17:26

Včerejší projev ruského prezidenta Vladimira Putina při přijetí čtyř nových území Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonska do soustavy Ruské federace, byl podle analytiků dosud nejostřejší Putinovou kritikou směřující k Západu.

Hlasování v referendech a jeho výsledky označil jako jejich nezcizitelné právo, které je zakotveno v prvním článku Charty OSN, který výslovně hovoří o principu rovných práv a sebeurčení národů, dodal. Putin označil referenda za akt historické spravedlnosti a popsal anektované východní a jižní ukrajinské regiony – označované jako Novorusko nebo "Nové Rusko" jako právoplatné ruské země pocházející ze "starověkého Ruska".

Konstatoval: "Chci, aby mě kyjevské úřady a jejich skuteční páni na Západě slyšeli, aby si to pamatovali. Lidé žijící v Luhansku a Doněcku, Chersonu a Záporoží se stávají našimi občany. Navždy," řekl Putin a dodal, že jakákoli následná jednání budou vedena podle podmínek Moskvy nebo vůbec. "Vyzýváme kyjevský režim, aby okamžitě ukončil nepřátelské akce, ukončil válku, kterou rozpoutal v roce 2014, a vrátil se k jednacímu stolu. Jsme na to připraveni ... Ale nebudeme diskutovat o výběru lidí v Doněcku, Luhansku, Záporoží a Chersonu. To bylo učiněno. Rusko je nezradí," řekl.

 

Putin znovu potvrdil, že Rusko neustoupí: "Západní elity popírají nejen národní suverenitu a mezinárodní právo. Jejich hegemonie má výrazný charakter totality, despotismu a apartheidu," prohlásil. "Bezostyšně rozdělují svět na své vazaly, na takzvané civilizované země a na všechny ostatní, kteří by podle plánu dnešních západních rasistů měli být přidáni na seznam barbarů a divochů." Rusko "nikdy nepřijalo a nikdy nepřijme takový politický nacionalismus a rasismus," prohlásil Putin. V projevu odsoudil západní světa, připomínal širokou škálu historických křivd sahajících od atlantického obchodu s otroky a západního "drancování Afriky" až po "genocidu indiánských kmenů v Americe", atomové bombardování Hirošimy a Nagasaki a kobercové bombardování Vietnamu.

 

Projev představuje logické vyvrcholení rodících se protizápadních tendencí načrtnutých v Putinově projevu na Mnichovské konferenci v roce 2007. Ale také to vneslo do moskevských zpráv znepokojivý nový proud: v ostrém kontrastu se svými předchozími demaršemi proti Západu Putin nenastínil cestu k usmíření ani nenavrhl to, co považuje za vhodné urovnání. Místo toho vyhlásil existenciální boj civilizací. "Po celém světě, včetně Evropy a Spojených států, jak jsem řekl, máme mnoho podobně smýšlejících lidí a cítíme, vidíme jejich podporu. Antikoloniální osvobozenecké hnutí proti unipolární hegemonii se již rozvíjí v nejrůznějších zemích a společnostech.“

„Její agentura bude jen růst. Je to tato síla, která bude určovat budoucí geopolitickou realitu," uvádí Putin. "Dnes bojujeme za spravedlivou a svobodnou cestu, především pro sebe, pro Rusko, proto diktát, despotismus, aby zůstal navždy v minulosti ... dnes potřebujeme, aby se konsolidovala celá naše společnost, taková soudržnost může být založena pouze na suverenitě, svobodě, tvořivosti, spravedlnosti. Našimi hodnotami jsou lidskost, milosrdenství a soucit."

 

V Putinově poselství nebyla žádná dvojznačnost: Rusko nebojuje jen za vymezení státních hranic na Ukrajině, ale také za zvrácení toho, co považuje za vylučující a utlačovatelský Západem vedený světový řád .

 

Putin rovněž obvinil NATO z podezření ze sabotáže plynovodů Nord Stream. "Sankce Anglosasům nestačí, přešli k sabotážím – neuvěřitelným, ale pravdivým – poté, co zorganizovali výbuchy v mezinárodních plynovodech Nord Stream, které vedou po dně Baltského moře, ve skutečnosti začali ničit panevropskou energetickou infrastrukturu. Je to jasné každému, kdo z toho má prospěch. Ten, kdo z toho má prospěch, je ten, kdo to udělal," řekl Putin. Zůstává nejasné, zda se Kreml rozhodne jednat na základě tohoto přesvědčení tím, že zahájí to, co by považoval za odvetné údery proti kritické západní infrastruktuře“

 

V projevu, ze kterého jasně vyplývá, že Putin pokládá otázku Ukrajiny za vyřešenou, kde je možné už jen doladit detaily jednání o příměří, nechce příliš řešit detaily, navrhl Zelenskému ukončit boje a zahájit jednání o příměří.

 

Vzápětí reagoval Volodymyr Zelenský a zda žertoval, aby odreagoval napětí a nebo byl od vlivem … není jasné. Prohlásil, že s Ruskem bude další jednání, až nebude prezidentem Putin. Vtipné. Čili v nejlepším případě se bude konat až po skončení Putinova mandátu. No a možná ještě vtipnější bylo prohlášení, že obratem žádá o přistoupení do NATO. Zřejmě všechny lídry NATO omývali. To už aby museli nasadit obratem svá vojska na Ukrajinu a začínat počítat, kdy k nim dorazí raketa s jadernou hlavicí. Bohudík Stoltenberg to v podstatě zamluvil.

 

V každém případě je jasné, že se Zelenským žádná dohoda nemůže vzniknout, ale všichni ti, kteří až dosud tlačili na Putina, aby uzavřel mír by měli konečně tlačit na Zelenského.

 

Abych zlepšil vaši náladu, podívejme se, co i k mému příjemnému překvapení vyplývá z aktuálního průzkumu americké nezávislé společnosti Quincy institute

Průzkum, který byl proveden v týdnu po úspěšné ukrajinské protiofenzívě v Charkově, ukazuje, že Američané jsou nespokojeni s nevýrazným úsilím Washingtonu o dosažení mírového urovnání.

Většina amerických voličů podporuje, aby USA pokračovaly v jednáních "co nejdříve" o ukončení války na Ukrajině, i kdyby bylo zapotřebí udělat kompromisy s Ruskem (57 % pro, 32 % proti, 25 % neví).,

Protože američtí prezidenti nežijí ve vzduchoprázdnu a dříve či později se musí podrobit veřejnému mínění, dýchá z toho optimismus.

Pěkný den.

 

Jiří Vyvadil

vaše věc.cz