Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin se rozhodl provést speciální operaci na ochranu Donbasu

24. 2. 2022

Putin se rozhodl provést speciální operaci na ochranu Donbasu

 

Ruský vůdce Vladimir Putin ve svém projevu k občanům Ruska řekl, že se rozhodl provést speciální vojenskou operaci na ochranu Donbasu.

Vladimir Putin, ruský prezident

24. února 2022 - 06:56

 

Ruský vůdce řekl, že Moskva bude usilovat o „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny, vyzval ukrajinskou armádu, aby složila zbraně, a varoval, že bude následovat rychlá reakce na pokusy o zahraniční intervenci zvenčí.

 

Poté následovaly zprávy o explozích v řadě ukrajinských měst, včetně Kyjeva a Charkova. TASS shrnul nejnovější zprávy týkající se situace.

 

Vojenská operace

 

Po zprávě z donbasských republik se Putin rozhodl provést „zvláštní vojenskou operaci“.

 

"Jejím účelem je chránit lidi, kteří byli osm let vystaveni ponižování a genocidě ze strany režimu v Kyjevě. Za tímto účelem budeme usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny a také usilovat o to, aby byli postaveni před soud ti, kteří spáchali četné krvavé zločiny." proti mírumilovným civilistům, včetně ruských občanů."

 

Plány Moskvy nezahrnout okupaci Ukrajiny. Je to pro právo ukrajinského lidu na sebeurčení. Putin také řekl, že Rusko nemohlo nechat Kyjev získat jaderné zbraně a připomněl nelegitimní expanzi NATO na východ.

 

Výzva  Ukrajincům

Putin vyzval ukrajinskou armádu, aby „okamžitě složila zbraně a odešla domů“.

 

"Ti vojáci ukrajinské armády, kteří splní tento požadavek, budou moci opustit zónu bojových operací a vrátit se ke svým rodinám." Veškerá odpovědnost za možné krveprolití „bude zcela spočívat na ukrajinském vládnoucím režimu“.

 

Ve svém projevu k ukrajinskému lidu vysvětlil, že ruské činy byly podniknuty v sebeobraně před hrozbami a před „ještě větším neštěstím, než jaké se děje dnes“.

 

"Jakkoli to může být obtížné, žádám vás, abyste to pochopili, a vyzývám ke spolupráci, abychom co nejdříve obrátili tuto tragickou stránku a společně postoupili vpřed."

 

Varování pro ostatní

 

Putin varoval před pokusy o zahraniční intervenci v současném vývoji, natož o zahraniční intervenci.

 

"Nikdo by neměl mít pochybnosti o tom, že přímý útok na Rusko skončí porážkou potenciálního agresora a strašlivými následky pro útočníka," varoval.

 

"Kdokoli se nám může pokusit vytvářet překážky, natož ohrožovat naši zemi a náš lid, měl by vědět, že ruská reakce bude následovat bez prodlení a bude mít následky, s nimiž jste se nikdy ve své historii nesetkali. Jsme připraveni na jakýkoli pochod Všechna nezbytná rozhodnutí v této souvislosti budou učiněna. Doufám, že budu vyslyšen," řekl Putin.

 

První reakce Západu

 

Bezprostředně poté americký prezident Joseph Biden učinil písemné prohlášení, ve kterém obvinil Rusko z toho, co popsal jako „předem promyšlenou válku, která přinese katastrofální ztráty na životech a lidské utrpení“, a varoval, že „Spojené státy a jejich spojenci a partneři budou reagovat jednotným a rozhodným způsobem."

 

Biden řekl, že později ve čtvrtek vystoupí se zvláštním projevem, aby oznámil další opatření proti Rusku, která Washington a jeho spojenci přijmou.

 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že schůzka členských zemí aliance zváží dopady ruských akcí vůči Ukrajině.

 

(rp,prvnizpravy.cz,rt,tass,oto:arch.)