Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 v našem pohraničí

14. 9. 2023

Rok 1938 v našem pohraničí

 

Statisíce Čechů, desítky tisíc německých antifašistů byly na našem státním území pronásledovány  znacizovanými henleinovci, kteří hitlerovskému Německu pomáhali při rozbíjení Československé republiky. Počátkem druhé poloviny září 1938 teror freikorpsu, složený převážně z členů a funkcionářů henleinovské Sudetendeutsche Partei, kteří byli vyzbrojeni v Německu, byl zaměřen nejen na naše hraničáře, ale také i na české ozbrojené jednotky armádní, četnické a sosácké (Stráž obrany státu).

Při přechodu českých hranic a v boji s našimi ozbrojenými složkami je ne ojediněle podporovaly též jednotky SA, SS nebo wehrmachtu.

 

17. září je ten den, kdy došlo k bojovému vystoupení Freikorpsu na čs. území. Tato teroristická předehra k blížící se válce si vyžádala, a to v průběhu asi 14 dnů, mnoho utrpení a krve. Freikorps měl na svědomí 300  záškodnických akcí a přepadů, které si vyžádaly 110 lidských obětí, na 50 lidí těžce raněných a  více než dva tisíce občanů ČSR odvlekl do Německa.

 

17. září 1938 československá vláda v Londýně označila tento den jako počátek války mezi ČSR a Německem.

 

Vyvěsíme na našich stránkách texty i antifašistických Němců. I z nich se můžeme hodně poučit.

 

Vzpomínejme v tyto zářijové dny na těžký životní úděl našich hraničářů, včetně antifašistických Němců. Ti stáli při našem boku v boji s henleinovci. Kdo na tyto krvavé dny, plné slz, utrpení obyčejných českých lidí vzpomíná? Buďme to my, kteří ve svých myšlenkách, slovech tak budeme činit. Historie je učitelkou života. Poučme se i z této části našich dějin. Braňme pravdu, šiřme ji dále!

 

Dr. O. Tuleškov