Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor ministra zahraničních věcí Ruské federace Sergeje Lavrova pro italskou televizní společnost Mediaset

3. 5. 2022

Rozhovor ministra zahraničních věcí Ruské federace Sergeje Lavrova pro italskou televizní společnost Mediaset

Moskva, 1. května 2022

 

Otázka: Po vašem prohlášení o možnosti jaderné, třetí světové války, si celý svět klade otázku: je to skutečné riziko?

 

Ministr zahraničí Lavrov: Zdá se, že celým světem máte na mysli západní média a politiky. Není to poprvé, co jsem upozorňoval na to, jak dovedně Západ překrucuje slova ruských představitelů. Byl jsem dotázán na hrozby, které se nyní hromadí, jak reálná je třetí světová válka. Odpověděl doslova takto: Rusko nikdy nepřestalo usilovat o dosažení dohod, které zaručí nerozpoutání jaderné války. V posledních letech jsme to byli my, kdo vytrvale navrhoval našim americkým kolegům, aby zopakovali to, co udělali MS Gorbačov a R. Reagan v roce 1987: přijali prohlášení a potvrdili, že v jaderné válce nemohou být vítězové, proto by se nikdy neměla rozpoutat .

 

Nemohli přesvědčit administrativu D. Trumpa, ta měla na tuto věc své vlastní názory. Ale Bidenova administrativa s naším návrhem souhlasila. V červnu 2021 bylo v Ženevě na setkání prezidentů Ruské federace Vladimira Putina a USA Johna Bidena přijato prohlášení o nepřípustnosti jaderné války. Zdůrazňuji, z naší iniciativy.

 

V lednu tohoto roku. také z naší iniciativy přijalo pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN na nejvyšší úrovni podobnou dohodu: v jaderné válce nemohou být vítězové. Nikdy by se neměla rozpoutat. K dosažení tohoto cíle směřuje návrh prezidenta Vladimira Putina svolat summit pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Podporují ji naši čínští kolegové, Francie. Spojené státy a Spojené království, které je všude poslouchá, tuto významnou událost zatím brzdí.

 

Poté, co jsem to řekl, jsem vyzval lidi, aby byli co nejvíce opatrní a nenafukovali stávající rizika. Měl jsem na mysli prohlášení prezidenta V. A. Zelenského z února tohoto roku, že Ukrajina udělala chybu, když se vzdala jaderných zbraní a je nutné je znovu získat. Existuje také prohlášení vůdců Polska o jejich připravenosti rozmístit na svém území americké jaderné zbraně. A mnohem víc.

 

Z nějakého důvodu, ani v případě prohlášení V.A. Zelenského, ani v případě prohlášení Polska, nebyly žádné otázky ze strany západních médií. Stejně jako slovy francouzského ministra zahraničních věcí J.-Y.-Le Driana. Najednou řekl: nesmíme zapomenout, že i Francie má jaderné zbraně. Tady je to, o čem jsem mluvil. Když vytahují a překrucují to, co jsem řekl já a naši další zástupci, nectí to západní žurnalistiku.


Otázka: Ruský prezident Vladimir Putin před pár dny řekl, že máte k dispozici „bezprecedentní zbraně“. Co tím myslí?

Ministr zahraničí Lavrov: To je všem dobře známo. Před třemi lety prezident Vladimir Putin představil novinky během svého pravidelného projevu ve Federálním shromáždění Ruska. Především hypersonické zbraně. Jak otevřeně a podrobně vysvětlil, začali jsme se jimi zabývat poté, co USA odstoupily od Smlouvy o protiraketových střelách. Poté prezident George W. Bush mladší v odpovědi na otázku, proč ničili tento nejdůležitější dokument, který do značné míry zajistil globální stabilitu, řekl ruskému prezidentovi V.V. bude to jejich protiraketový systém, který není namířen proti Rusku. Stejně jako se obávají o Severní Koreu a Írán a "v reakci si dělejte, co chcete." Budou to také považovat za nesměřující proti Spojeným státům.

Byli jsme nuceni pracovat s hypersonickými zbraněmi, protože. dobře věděl, že americký systém protiraketové obrany nebude namířen proti KLDR a Íránu, ale proti Ruské federaci a následně proti ČLR. Potřebovali jsme zbraně, které budou zaručeně schopny překonat protiraketovou obranu. V opačném případě může být země s protiraketovou obranou a útočnými zbraněmi v pokušení zahájit první úder v naději, že odpověď bude potlačena systémy protiraketové obrany.

 

Zde je návod, jak tyto zbraně vznikly. Podrobně jsou popsány v odborném tisku. Neskrýváme jejich přítomnost. Byli jsme dokonce připraveni hovořit se Spojenými státy o tom, že smlouva o strategické stabilitě, která nahradí současnou Smlouvu o strategických zbraních, bude zahrnovat i diskusi o nových systémech, které se objevily, ještě budou se objevovat a mohou se stát předmětem diskuse. Nyní Američané všechna tato jednání zastavili. Spoléhejme sami na sebe.


Otázka: Během návštěvy generálního tajemníka OSN Anatoliho Guterrese v Kyjevě došlo k raketovým útokům. Co byste mohl vzkázat západním médiím a prezidentu Zelenskému, kteří vidí tyto rakety jako provokaci proti OSN?

 

Sergey Lavrov: Neustále jsme varovali. Prezident Vladimir Putin, když oznámil zahájení speciální vojenské operace, řekl, že jejím cílem bude vojenská infrastruktura umístěná na Ukrajině a použitá k potlačení civilního obyvatelstva na východě země a vytváření hrozeb pro bezpečnost Ruské federace. Dobře vědí, že útočíme na vojenské objekty, abychom ukrajinské radikály a kyjevský režim zbavili možnosti přijímat posily v podobě zbraní a střeliva.

 

Na druhou stranu, neslyšel jsem prezidenta Zelenského ani slovo říci o situaci, která nijak nesouvisí ani s vojenským závodem (ať už se jmenuje jakkoli), ani s čímkoli jiným, co souvisí s vojenskou infrastrukturou. Mám na mysli  útoky raket Tochka-U, které byly v posledních týdnech spáchány na centrum Doněcka, na civilní nádraží v Kramatorsku a na řadu dalších osad, včetně Chersonu (doslova předevčírem). Tyto útoky mají jednoznačně za cíl terorizovat civilní obyvatelstvo a zabránit situaci, kdy si obyvatelé těchto regionů sami určují svůj osud. Naprostá většina tamních lidí je unavená z útlaku, který za ta léta zažívali, kdy se režim v Kyjevě stal stále více nástrojem v rukou neonacistů, USA a jejich nejbližších spojenců.

 

Ti, kteří se dostali k moci v důsledku krvavého protiústavního puče, zahájili válku proti vlastním lidem, proti všem Rusům, zakázali ruský jazyk, vzdělání a média. Přijali zákony povzbuzující nacistickou teorii a praxi. Varovali jsme. Všechna naše varování narazila na stěnu ticha. Jak nyní chápeme, Západ v čele se Spojenými státy se již tehdy rozhodl dopřát ukrajinským vůdcům (P.A. Porošenkovi a V.A. Zelenskému, který ho nahradil) všemi možnými způsoby v jejich touze vytvářet hrozby pro Rusko.

Naše pravidelná varování, která zazněla v listopadu a prosinci loňského roku, o nutnosti zastavit neuváženou expanzi NATO na Východ a dohodnout se na bezpečnostních zárukách, které nebudou spojeny se vstupem nových zemí do vojensko-politického bloku, byla odmítnuta. Dokonce bych řekl, nepříliš slušně, odpověděli nám: „to není vaše věc“, „budeme rozšiřovat NATO, jak chceme“, „my se vás ptát nebudeme“.

 

Ukrajinský režim přitom shromáždil asi 100 000 vojáků podél linie kontaktu s Donbasem a v rozporu s minskými dohodami a příměřím prudce zesílil ostřelování. Nezbývá nám nic jiného, než uznat tyto dvě republiky, uzavřít s nimi dohodu o vzájemné pomoci a v reakci na jejich žádost se postavit na jejich obranu proti militaristům a nacistům, kteří kvetou na území moderní Ukrajiny.


Otázka: Toto je vaše vize, zatímco Vladimír Zelenskij říká něco úplně jiného. Věří, že denacifikace nemá smysl. Je to také Žid. Nacisté, "Azov" - je jich málo (několik tisíc). Vladimir Zelenskyj vyvrací vaše chápání toho, co se děje. Myslíte si, že V.A.Zelensky je překážkou na cestě k míru?

 

Ministr zahraničí Lavrov: Pro mě je naprosto jedno, co prezident Vladimir Zelenskij vyvrací nebo nevyvrací. Má „sedm pátků v týdnu“, jak říkáme. Během jednoho dne může několikrát změnit polohu.

 

Slyšel jsem ho říkat, že o demilitarizaci a denacifikaci nebudeme při jednáních ani diskutovat. Za prvé, sabotují tato jednání, stejně jako osm let minských dohod. Zadruhé je tu nacifikace: zajatí militanti a prapory Azov, Aidar a další jednotky nosí symbol a tetování svastiky na svých šatech, tělech, nacistické prapory Waffen-SS, otevřeně čtou a propagují Mein Kampf. Předkládá argument: jaký druh nacismu mohou mít, když je Žid. Mohu se mýlit, ale A. Hitler měl také židovskou krev. Neznamená to absolutně nic. Moudrý židovský národ říká, že nejzarytější antisemité jsou obvykle Židé. „Rodina má své černé ovce,“ jak říkáme.

 

Co se týče Azova, nyní jsou zveřejňovány materiály, které potvrzují, že Američané a zejména Kanaďané hráli na Ukrajině vedoucí roli ve výcviku ultraradikálních, otevřeně neonacistických jednotek. Všechny ty roky bylo cílem, aby neonacisté proudili do běžných ozbrojených sil Ukrajiny. V každé jednotce (prapor, pluk) by tak hlavní roli hráli lidé z Azova. Četl jsem takové materiály v západním tisku. To, že Azov je otevřeně neonacistické sdružení, si Západ bez váhání uvědomoval až do situace na začátku roku 2022, kdy začali jako na povel měnit svůj postoj. Japonsko se nedávno dokonce omluvilo Azovu za to, že ho před několika lety zařadilo mezi teroristické organizace kvůli jeho neonacistickým sklonům.

 

Dopisovatelé (některá západní média) udělali rozhovor s V.A. Zelenským, zeptali se ho, jak  smýšlí o Azovu a o myšlenkách, které Azov hlásá a uvádí do praxe. Řekl, že takových praporů je mnoho, "jsou to, co jsou." Chci nastínit váš názor, že tuto frázi - "jsou, jací jsou" - vystřihl novinář, který dělal rozhovor s V.A. Zelenským a nebyl odvysílán. To znamená, že novinář rozumí tomu, co tato osoba říká a co si myslí. A přemýšlí, jak využít neonacisty k boji proti Ruské federaci.


Otázka: Několik tisíc, možná desetitisíce vojenských neonacistů. Může jejich přítomnost ospravedlnit denacifikaci státu se čtyřiceti miliony obyvatel? Spolu s ruskou armádou existují také prapory, jako je Wagner, s neonacistickou inspirací.

 

Ministr zahraničí Lavrov: O Wagnerovi jsme několikrát mluvili s těmi, které toto téma zajímalo. Wagner je soukromá vojenská společnost, která nemá nic společného s ruským státem. Vysvětlili jsme to i našim francouzským kolegům, když začali být nervózní, protože se Wagner dohodl s vládou Mali, že mu poskytne bezpečnostní služby. Můj vážený kolega J.-Y. Le Drian, stejně jako J. Borrell už v září 2021, mi přímo řekli, že Rusko nemá v Africe co dělat ani po státní linii, ani přes soukromé vojenské společnosti, protože Afrika je zóna EU a Francie. Říkám téměř doslovně, co mi řekli.

 

Vysvětlili také situaci, která se vyvinula v Libyi, kam tuto soukromou vojenskou společnost pozvaly úřady ve městě Tobruk, kde sídlí libyjský parlament. Itálie si je dobře vědoma libyjské reality. Jsou tam za komerčních podmínek, stejně jako v Mali. Na Ukrajině se nic takového nepozoruje, jen obrovské množství žoldáků ze západních zemí. Myslím si, že řeči o přítomnosti Wagnera na Ukrajině jsou způsobeny právě touhou odvést pozornost od toho, co dělají naši západní kolegové. Situace s konfrontací v závodě Azovstal v Mariupolu a tvrdohlavá, až hysterická touha V.A. a žoldáků, možná i aktivní důstojníci západních armád na straně ukrajinských radikálů.

 

Položil jste otázku: zaslouží si odstranění vlivu několika desítek (i tisíců) nacistů ohrozit čtyřicetimilionovou zemi? To není úplně správná otázka. To je otázka, která se týká základních bezpečnostních zájmů Ruské federace. Mluvíme o tom desítky let. Dávno před státním převratem se Západ postavil Ukrajině (to bylo před dvaceti lety) a začal jim v předvečer každých voleb říkat, že by se měli rozhodnout, s kým jsou: s Evropou nebo s Ruskem. Pak začali podporovat ty iniciativy, které ukrajinské vedení prosazovalo, aby se co nejméně podobaly Ruské federaci. Zmínil jsem pronásledování ruského jazyka, ruských médií, uzavírání kanálů v ruštině, zastavení prodeje jakýchkoli tiskovin v ruštině (jak z Ruska, tak vycházejících na Ukrajině),o Ruské pravoslavné církvi, která je v našem státě a společnosti posvátnou institucí, přijímající zákony na podporu nacistické teorie a praxe. Zákony nejsou přijímány pro několik desítek tisíc bojovníků radikálních praporů, ale pro celou zemi.

 

Na západě Ukrajiny přestali slavit Den vítězství ve Velké vlastenecké válce. Stalo se to už dávno. Současné události s tím nemají nic společného. Začali ničit pomníky těm, kteří osvobodili Ukrajinu od nacistů, když začali jako státní svátky slavit narozeniny těch, kteří pomáhali Hitlerovi: Šuchevyče, Bandery a dalších kolaborantů, bojovníků Waffen-SS. Začali slavit jako státní svátek den vzniku ukrajinské povstalecké armády, která byla u norimberského tribunálu shledána vinnou z napomáhání nacistům. To se za poslední dva nebo tři měsíce nestalo. Všechno to začalo před mnoha lety. Ještě před převratem.

 

Ke státnímu převratu došlo den poté, co Francouzi a Poláci (poznámka ČNL: k nim patřili i Němci, a to  Frank Walter Steinmeier) na úrovni svých ministrů zahraničí v únoru 2014 zaručili mírové vyřešení této situace. Druhý den ráno, když opozice svrhla vládu, vyhlásila hon na prezidenta, obsadila administrativní budovu, zeptali jsme se jich, proč nemohou využít svou moc, vliv a pravomoc EU, nemohou přinutit opozici ke spolupráci. Řekli nám nějaké nejasné věci: VF Janukovyč odešel z Kyjeva. Mnoho lidí opustilo svá hlavní města. Ve stejném roce (2014) došlo v Jemenu k převratu. Hlavní město opustil i prezident A. Hadi. Pouze VF Janukovyč odešel do jiného města a A. Hadi uprchl do Saúdské Arábie. Od té doby, až donedávna, dlouhých osm let, celé pokrokové lidstvo v čele s našimi evropskými liberály požadovalo, aby prezident A.Hadi se vrátil jako legitimní vůdce Jemenu. A na Ukrajině prezident odjel do jiného města a není třeba dělat nic jiného. Všimli jsme si, že první prohlášení těch, kdo provedli převrat, se týkalo odstranění regionálního statutu ruského jazyka a výzvy k vyslání bojovníků z ozbrojených skupin (také ultraradikálních) k útoku na Nejvyšší radu Krymu. Tak to všechno začalo. Nikdo si to teď nechce pamatovat. EU byla ponížena bandity, kteří se státním převratem zmocnili moci v Kyjevě, stejně jako je nyní EU ponížena tím, že nedokázala prosadit rozhodnutí vytvořit v Kosovu společenství srbských obcí. Za zprostředkování EU se na tom v roce 2013 dohodly Priština a Bělehrad a EU znovu ukázala své selhání a nic víc není třeba dělat.  

 

Otázka: Jaká je podle vás nyní role Itálie?

Ministr zahraničí Lavrov: Itálie je v popředí těch, kteří nejen přijímají protiruské sankce, ale také všemožně prosazují iniciativy. Bylo pro mě opravdu zvláštní to vidět, ale teď už jsme si zvykli, že Itálie taková může být. Zdálo se mi, že Itálie a Italové mají trochu jiný postoj ke své historii, ke spravedlnosti ve světě a dokážou rozeznat černé od bílého. Nechci se mýlit, ale každopádně některá prohlášení politických osobností, nemluvě o publikacích v tisku, překračovala veškerou diplomatickou, politickou slušnost, daleko přesahovala rámec novinářské etiky.


Otázka: Co nebo koho tím myslíš, můžeš o tom mluvit?

Ministr zahraničí Lavrov: Naše ambasáda zaslala relevantní materiály, a dokonce podala žalobu v souvislosti s porušením italského práva. Nechci teď zabíhat do tohoto tématu, nechci opakovat ošklivé věci, o kterých se diskutuje. Přinejmenším si to nespojuji s italskými lidmi, ke kterým chovám ty nejvřelejší city.


 

Otázka: Pojďme mluvit o roli USA. J. Biden nadále otevřeně podporuje ukrajinskou stranu, dodává peníze a zbraně, říká, že existuje agresor a že Ukrajina je napadena.

 

Ministr zahraničí Lavrov: Hodně jsem četl v americkém a evropském tisku o tom, co spojuje rodinu Joe Bidena s Ukrajinou, takže jeho pozornost k současné situaci není překvapivá. Ale kromě osobního zájmu nevylučuji, že se zde bavíme o tom, že Washington chápe selhání své dlouhodobé víceleté strategie udělat z Ukrajiny skutečnou hrozbu pro Ruskou federaci, zajistit, aby Ukrajina a Rusko nikdy spolu nebudou  v dobrém.

 

Celkově vzato to není J. Biden. Když se zhroutil Sovětský svaz, celá americká elita se řídila „testamentem“ Z. Brzezinského, který řekl, že Rusko bez Ukrajiny je ve skutečnosti regionální mocnost, která není nic vážného. Řídili se touto logikou, pumpovali Ukrajinu útočnými zbraněmi, všemi možnými způsoby podporovali její militarizaci s upřímnou protiruskou zaujatostí a zatahovali tuto zemi do desítek každoročních vojenských cvičení pod záštitou NATO. Mnoho cvičení se uskutečnilo na území Ukrajiny. Legenda o těchto cvičeních byla v 90 % případů protiruská. Skutečnost, že Spojené státy nyní chtějí dotáhnout svůj projekt „antiRuska“ (jak se vyjádřil ruský prezident Vladimir Putin) do konce, vidíme také. Začaly se ozývat výroky „Rusko musí být poraženo“, „musíme porazit Rusko“, „Ukrajina musí vyhrát“, „Rusko musí prohrát“.

 

Na žádost Vladimíra Zelenského jsme souhlasili s jednáním, začala se rozvíjet. V březnu na schůzce vyjednavačů v Istanbulu byly nastíněny některé obrysy dohod na základě toho, co V. A. Zelenskyj veřejně řekl. Řekl, že Ukrajina je připravena být neutrální, neblokovou a nejadernou zemí za předpokladu, že jí budou poskytnuty bezpečnostní záruky. Byli jsme připraveni na tomto základě pracovat s tím, že jak sami Ukrajinci navrhovali, v dohodě bude uvedeno, že na Krym a Donbas se bezpečnostní záruky nevztahují. Ihned po tomto jejich návrhu, který nám byl předán na papíře s podpisy, svůj postoj změnili. Nyní se snaží budovat jednání jiným způsobem. Především chtějí nejprve dostat bezpečnostní záruky od Západu, ačkoli zpočátku se na těchto zárukách měli dohodnout všichni společně, včetně Ruska.

 

Když V. A. Zelenskij oznámil, že je připraven na neutrální neblokový status Ukrajiny, udělal vážný krok, uvítali jsme to. Poté ale jeho ministři, předseda ukrajinského parlamentu začali prohlašovat, že dostanou bezpečnostní záruky, ale zachovají si cíl vstoupit do NATO (jak je napsáno v jejich ústavě). Vzápětí generální tajemník NATO J. Stoltenberg a Angličané začali říkat, že pokud chtějí Ukrajinci tento cíl opustit, tak na to mají právo. A o tom to všechno je.

 

Nyní se pro Američany nehodí ani NATO. Poslední schůzky nevedli v rámci NATO (schůzka věnovaná podpoře Ukrajiny), ale prostě shromáždili delegace, protože v NATO stále panuje konsenzus. A potřebují rychle a bez pomoci vyřešit všechny problémy.

 

Otázka: Možná bylo toto chování ovlivněno tím, co se stalo v Mariupolu a Buchu? V obou případech mluvíte o   inscenaci. Ale například před pár dny CNN ukázala video natočené dronem 13. března, které ukazuje, že v těch ulicích byla s mrtvolami ruská armáda. Možná to ovlivnilo změnu přístupu? Jaká je pravda o těchto válečných zločinech?

 

Ministr zahraničí Lavrov: Tady je jen jedna pravda. 30. března letošního roku Ruští vojáci opustili Buchu. Následujícího dne, 31. března, starosta Buchy A.P. Fedoruk na televizních kamerách prohlásil vítězství s tím, že se město vrátilo k normálnímu životu. Jen o tři dny později začali ukazovat fotografie s těmito mrtvolami. Do tohoto tématu se ani nechci pouštět, protože je tak zjevně falešné, že to každý seriózní pozorovatel pochopí na první pohled.

 

Nevím, co ovlivnilo USA. Když Spojené státy slavnostně a pateticky prohlašují, že „tohle všechno nelze vydržet“, nikdo si ani nevzpomene, jak se Spojené státy najednou rozhodly, že deset tisíc kilometrů od USA existuje ohrožení jejich bezpečnosti: Irák, Afghánistán, Libye , Jugoslávie v roce 1999. Nikdo ani není pochyb o tom, že Spojené státy mají právo tyto vymyšlené, „vycucané z prstu“ hrozby (jako v Iráku, kde se ukázalo, že jde o naprostý falešný) jakýmkoliv způsobem neutralizovat. potěší.

 

Už řadu let varujeme, že představují hrozbu na hranicích Ruské federace, to je „červená čára“, o tom se diskutuje už mnoho let. Všichni přikývli. Ale věřili, jak jsem nyní přesvědčen, že svět by měl poslouchat pouze Spojené státy. Protože jak NATO, tak celá Evropská unie se smířily s tím, že jejich „pán“ je ve Washingtonu. A Washington rozhodl, že svět by měl být unipolární. Mluví o tom přímo, pokud si například přečtete vyjádření jejich ministra financí.

 

Otázka: Vaše ministerstvo před několika dny zveřejnilo fotografii ze setkání vašeho předchůdce Andreje Gromyka a papeže Pavla VI. Je to výzva Františkovi, aby sloužil jako prostředník, aby se stal prostředníkem?

 

Ministr zahraničí Lavrov: Myslím, že to bylo jen další výročí schůzky . Na našich webových stránkách ruského ministerstva zahraničí a účtech na sociálních sítích nyní zveřejňujeme fotografické materiály, které se týkají událostí, které se odehrály před 20-30-40 lety.

 

Otázka: Kdo může přinést mír? Existuje takový člověk, instituce nebo stát? Prezidenti Turecka a Francie R.T.Erdogan a E.Macron a také italský premiér M.Draghi udělali maximum. Kdo může zahájit mírový proces, aby Rusko, Západ a Ukrajina uzavřely dohodu?

 

Ministr zahraničí Lavrov: Dobrá otázka, ale velmi opožděně. Všechny problémy mohl mírovou cestou vyřešit P.A. Porošenko, který byl zvolen v roce 2014 pod heslem „Mír na Donbasu“. Pak rozpoutal válku. Rozhodnout mohl V.A.Zelensky. Během předvolební kampaně se také prezentoval jako „prezident světa“. V prosinci 2019 v Paříži podepsal závazek plnit Minské dohody a přijmout zákon o udělení zvláštního postavení Donbasu v rámci jednotné územní celistvosti Ukrajiny. Měl všechny šance. Všechny „karty“ a „trumfy“ byly v jeho rukou.

 

V.A.Zelensky raději veřejně a arogantně prohlásil, že nikdy nedodrží Minské dohody. Údajně to bude znamenat kolaps ukrajinského lidu, státu. Všichni, kdo sepsali a schválili minské dohody v Radě bezpečnosti OSN, mlčeli. Řekli, že nechtějí, ať to nedělají, ale Rusko to dělá. To by mohl přinést mír.

Nyní může V.A. Zelenskyj také přinést mír, pokud přestane dávat trestné rozkazy svým neonacistickým praporům, přinutí je propustit všechny civilisty a zastavit odpor.

 

Otázka: Chcete, aby se Vladimír Zelenskij vzdal? Je to podmínka míru?

 

Ministr zahraničí Lavrov: Nepožadujeme, aby se vzdal. Požadujeme, aby vydal rozkaz k propuštění všech civilistů a zastavení odporu. Náš cíl nezahrnuje změnu režimu na Ukrajině. Toto je americká specialita. Dělají to po celém světě.

Chceme zajistit bezpečnost lidí na východě Ukrajiny, aby je neohrožovala ani militarizace, ani nacifikace této země a aby z území Ukrajiny nedocházelo k ohrožení bezpečnosti Ruské federace.


Otázka: Itálie je znepokojena tím, že Rusko přerušuje dodávky plynu. Co se děje?

 

Ministr zahraničí Lavrov: Děje se jednoduchá věc, o které kritici našich činů, všichni ti, kteří nás v posledních dnech odsuzují, z nějakého důvodu nechtějí mluvit. Byly nám ukradeny peníze (více než 300 miliard dolarů). Vzato a ukradeno. Většina z částky přijaté za dodávky plynu a ropy. To bylo možné, protože PJSC Gazprom byl nucen držet peníze na svých účtech v západních bankách (podle vašich pravidel). Chtěli „potrestat“ Rusko – ukradli ho.

 

Nyní je nám nabídnuto pokračovat v obchodování jako doposud a peníze jim zůstanou. Když budou chtít, strčí je znovu do kapsy. Tady je důvod. Z nějakého důvodu o tom nikdo nemluví. Kde je poctivá žurnalistika?

 

Nyní jsme navrhli, aby dodávky nebyly považovány za zaplacené, když eura nebo dolary dorazí do Gazprombank, ale když jsou převedeny na rubly, které již nelze ukrást. To je celý příběh. Naši partneři jsou si toho dobře vědomi. Důležité je, aby se pro kupující nic neměnilo. Stále platí v eurech a dolarech částky uvedené ve smlouvě. Poté se provede konverze.

Nemáme právo před vlastním lidem dovolit Západu pokračovat ve svých zlodějských zvycích.


 

Otázka: Na Západě existuje mnoho hypotéz o zdravotním stavu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ministr zahraničí Lavrov: Zeptejte se zahraničních vůdců, kteří nedávno hovořili s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, včetně generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese. Myslím, že pochopíte, co je v sázce.


Otázka: Brzy se blíží 9. květen. Slavíte osvobození od nacismu v roce 1945. V Moskvě je průvod. Co se do této doby stane? Blíží se konec „války“?

 

Ministr zahraničí Lavrov: V Sovětském svazu byla tradice dělat na nějaký svátek něco velkého a hlasitého. Naše akce na Ukrajině soustředíme výhradně na úkoly, které jsem zmínil. Oznámil je prezident Ruska V.V.Putin - ochrana a bezpečnost civilního obyvatelstva, absence na území Ukrajiny pro ně i pro Ruskou federaci jakékoli hrozby související s útočnými zbraněmi a nacismem, o které se Západ aktivně snaží zlehčovat.

Sledoval jsem reportáže na NBC a četl americký časopis National Interest. Začínají se tam objevovat seriózní články varující a napomínající před flirtováním s nacisty jako v letech 1935-1938.


Otázka: Skončí konflikt do 9. května? Jaká může být naděje?

Ministr zahraničí Lavrov: Naše armáda nebude uměle přizpůsobovat své akce žádnému datu, včetně Dne vítězství.

Slavnostně jako vždy oslavíme 9. května. Vzpomeneme si na ty, kteří padli za osvobození Ruska a dalších republik bývalého SSSR, za osvobození Evropy od nacistického moru.

Tempo operace na Ukrajině závisí především na nutnosti minimalizovat rizika pro civilní obyvatelstvo a ruský vojenský personál.

 

ttps://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1811569/