Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská televize řekla pravdu o genocidě Srbů v Bosně

3. 9. 2022

Ruská televize řekla pravdu o genocidě Srbů v Bosně

3. 9. 2022 Janinna

Televizní stanice RT uvedla dokumentární film „Bosna. Oběti džihádu“, který vypráví o etnických čistkách bosenských Srbů provedené mezinárodními islamisty s podporou Západu.

Jedná se o první rozsáhlý profesionální film věnovaný srbské genocidě v Bosně a Hercegovině, uvedený v Rusku a v ruštině.

Film „Bosna. Oběti džihádu“, natočený tvůrčím týmem vojenské zpravodajky Jekatěriny Gabelové, poprvé v ruské televizní dokumentární tvorbě hovoří o rozsáhlých etnických čistkách bosenských Srbů, které byly provedeny v letech 1992 až 1995 islamisticko-separatistickým bosenským režimem prvního prezidenta Bosny a Hercegoviny Alija Izetbegoviče.

Film vypráví, jak kdysi mírumilovné, sekulární bosenské obyvatelstvo Bosny a Hercegoviny postupně ideologicky připravovali na budoucí džihád proti svým sousedům, jak představitelé sarajevské elity začali do země přivážet militanty z Blízkého východu, severní Afriky a Afghánistánu.

Nejcennější částí filmu jsou žijící svědci protisrbského teroru, obyčejní civilisté, kteří náhle přišli o své příbuzné, děti, rodiče, ti kteří přežili mučení, šikany a znásilnění.

Hodnota filmu „Bosna. Oběti džihádu“ spočívá i v tom, že jde o první nesrbský filmový dokument, který vypráví pravdu o rozsáhlých etnických čistkách srbského obyvatelstva islamistickým režimem v Sarajevu podporovaného Západem.

Film jednoznačně boří cynické západní propagandistické lži, které představují Srby jako agresory a Bosňáky jako nevinné oběti. Na snímku je zejména vidět, že bosenské gangy od prvních dnů války začaly útočit na srbské vesnice a zabíjet každého, kdo se jim dostal pod ruku, od malých dětí až po velmi staré lidi. Dodnes nebyl za tyto zločiny na islamistické straně prakticky nikdo potrestán.

Dokument „Bosna. Oběti džihádu“ Jekateriny Gabelové je prvním ze tří filmů, které se budou věnovat expanzi radikálního islamismu na území bývalé Jugoslávie.

Tento cyklus divákovi vysvětluje to, jakou historickou misi by Rusko mělo hrát na Balkáně a co se stane, když ji Moskva za určitých okolností odmítne.

A také, na základě jugoslávských analogií, ukazuje, jaké hrozby visí nad postsovětským prostorem a co je třeba udělat, aby se zabránilo realizaci balkánských scénářů na území Ruského světa.

Dokument lze také sledovat na sociálních sítích, zejména na VKontakte, na RuTube a také na Yandex Zen. https://yandex.com/video/preview/10434276402552623096

Pro Pokec24 přeložila Janinna.