Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusům ukázali, kde jsou dveře

15. 8. 2021

Rusům ukázali, kde jsou dveře

Vladimir Pojmanov

 

7. 8. 2021

 

Prezident Zelenskij ve svém interview zábavnému televiznímu kanálu „Dom“ (Дім), který z Kramatorska vysílá v ruštině na Krym a Donbas. A jak se říká, rozšoupl se: Vysvětlil, že skutečnými Ukrajinci jsou jen ti, kdo milují Ukrajinu, a všichni ostatní jsou „hosté a cestovatelé“.

 

V jazyce Zelenského „milovat Ukrajinu“ znamená být loajálním vůči režimu, který se zformoval po převratu v Kyjevě v únoru roku 2014. Ti obyvatelé Donbasu, kteří jsou neloajální následníkům pučistů, dělají „velkou chybu“, měli by „ve jménu svých dětí i vnuků odjet a hledat si místo v Rusku.

 

Tuto písničku převzal zmocněnec na ochranu státního jazyka Taras Kremiň (přezdívka Schprechenführer). Řekl, že „ohrožování ukrajinského jazyka je identická s ohrožováním národní bezpečnosti Ukrajiny a ukrajinského národa“. Zatím se omezil jen na radu: Ti, kteří nejsou spokojeni s ukrajinizací, by měli přemýšlet o odjezdu „někam do jiných krajů, jiných zemí“.

 

Dosud se kyjevské úřady vyjadřovaly korektněji a nebyly vůči ruským lidem tak hrubí. Nebyl to Zelenskij, kdo v roce 2014 ujišťoval prostoduché voliče, že na východě a na Krymu lidé mohou mluvit rusky, že jazyk nikdy nebude zemi rozdělovat? Poté, co skončilo období předvolebního lhaní a z komika se stal prezidentem, zazpíval o ruském jazyce něco jiného: „Nejlepší bude tuto otázku neotevírat“.

 

Slogan „Čemodan – vokzal – Rusko“ (Kufr – nádraží – Rusko) se tak stal nedílnou součástí agendy kyjevských úřadů.

 

Ukrajinská masmédia informovala, že příprava k setkání Bidena a Zelenského, které se má konat 30. srpna, se dostala do finiše. Toto setkání podle slov Dmitrija Kuleby „určí dynamiku dvoustranných vztahů v následujících letech“. V souladu se tím se před návštěvou klauna ve Washingtonu musí projevit a upevnit kurs „Ukrajina = Antirusko“.

 

Michail Pogrebinskij, ředitel Kyjevského centra politických studií a konfliktologie k tomu poznamenal, že „Zelenskij spálil všechny mosty“. Když dal najevo, že Rusové nemají na Ukrajině místo, zařadil ve skutečnosti na pořad jednání otázku změny režimu.

 

Ukrajina je dnes místem, kde se oblast použití ruštiny zúžila na byt a soukromou konverzaci. Není vyloučeno, že budou následovat sankce proti těm, kteří mluví rusky v práci. Došlo k tomu postupně. Například v březnu roku 2019 se ukrajinský knižní trh uzavřel pro devět nakladatelství z Ruské federace a na černé listině je 264 knih 171 autorů od 64 vydavatelství.

 

Úder ruskému jazyku zasadil také Ústavní soud, který 14. července rozhodl, že diskriminační zákon „O zabezpečení fungování ukrajinského jazyka jako státního“ není v žádném rozporu s ukrajinskou ústavou (je to lež).

 

Vznikající situace objektivně zvětšuje politické šance „Opoziční platformy – za život“ (OPZŽ). Její opozičnost byla i je, pravda, taková polovičatá, lídři této strany mají jen plno řečí. Vysílání televizních kanálů OPZŽ je mimosoudně zastaveno, Viktora Medvedčuka drží v domácím vězení a Evropský soud pro lidská práva zahájil řízení týkající se jeho žaloby na nezákonné jednání ukrajinských úřadů.

 

To vše vede k tomu, že politické vyhlídky OPZŽ rostou. V předvolebních průzkumech popularity opoziční koalice postupně dohání „sluhy národa“, bez ohledu na administrativní ovlivňování voleb vládními stranami. Pokud by se parlamentní volby konaly na konci července 2021, „sluhové národa“ by získali kolem 20, 2 % a OPZŽ okolo 18,3 % hlasů.

 

Zúžením oblasti používání ruského jazyka na naprosté minimum a oficiální návrhem pro „hosty a cestovatele“, aby opustili Ukrajinu, vytvořila vládní moc novou politickou situaci. Buďme však obezřetní: Ty novoty mohou zmizet a vyvanout. A mezi Rusy – na Ukrajině i v dalších oblastech postsovětského světa – je nemálo těch, kteří jsou ochotni zapomenout na své prvorozenství.

 

K tématu:

 

    Cítíš se jako Rus? Padej do Ruska, vzkázal Zelenskyj lidem v Donbasu

 

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz