Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saský premiér - Je třeba opravit plynovody Nord Stream

28. 8. 2023

Saský premiér - Je třeba opravit plynovody Nord Stream

28.8.2023 08:20

Potrubí Plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 poškozené výbuchy je potřeba co nejdříve opravit. Včera to řekl křesťanskodemokratický předseda vlády německé spolkové země Svobodný stát Sasko Michael Kretschmer.

Kretschmer upozornil, že větve plynovodu by se mohly stát kvůli korozi zcela nepoužitelnými, pokud by nebyly brzy opraveny. "Nejnormálnější věc na světě je opravit potrubí, to znamená vysát vodu a znovu ho utěsnit, čímž je pro začátek bezpečné," uvedl  v rozhovoru pro Wirtschaftswoche.  Kretschmer poznamenal, že zachování co největšího počtu možností dodávek energie pro Německo by bylo známkou zdravé politiky.

Obě větve největších evropských plynovodů, Nord Stream a Nord Stream 2, byly poškozeny teroristickým útokem na konci září 2022.

Americký novinář Seymour Hersh , známý svým vyšetřováním sabotáže plynovodů,  před dvěma týdny naznačil, že německé úřady, zastoupené kancléřem Olafem Scholzem , věděly o záměru amerického  prezidenta  Joe Bidena  poškodit  německou ekonomiku zničením plynovodů.

Kromě toho 25. srpna noviny Spiegel a televizní kanál ZDF s odvoláním na zdroje uvedly, že stopa zločinu vede na Ukrajinu.  Takovéto informace však mohou být odváděním pozornosti od skutečných pachatelů.

Zmiňovaný S. Hersh  publikoval výsledky své investigativní práce, ve kterém připsal zodpovědnost připsal odpovědnost  za položení výbušných systémů Spojeným státům.

Jan Urbach

vasevec.cz