Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senior Václav v příspěvku poslankyně ODS hájí snížení důchodů. Je z fotobanky

3. 3. 2023

Senior Václav v příspěvku poslankyně ODS hájí snížení důchodů. Je z fotobanky

dnes 13:38, 3.3.2023

Jan Menšík

 

„Důchodci se nemají špatně,“ hlásá senior Václav P. z Vysočiny na fotografii zveřejněné poslankyní ODS Evou Decroix. Vyobrazený pan Václav je však známý třeba v Brazílii, kde láká na vyšetření se slevou, nebo v americkém St. Louis, kde přežil rakovinu plic. Jde totiž o snímek z fotobanky. Decroix to následně přiznala, citát však prý pronesl reálný důchodce Václav P., kterého zná, a ilustrační fotografií ho chtěla chránit před veřejným lynčem.

Foto: Twitter @Jirka5222, @Sidneypoi1

Koláž různých propagačních materiálů, ve kterých se muž objevil

 
Článek

Vidím to stejně jako ministr financí. Důchodci se nemají špatně, já jsem spokojený. Chci, aby i moje děti a vnuci měli důchody. V mém okolí většina penzistů se snížením souhlasí,“ říká v příspěvku poslankyně ODS Evy Decroix důchodce Václav P. z Vysočiny. Podobizna však není jeho, je z fotobanky, jak zjistili uživatelé sociálních sítí.

Vyobrazený „pan Václav“ totiž vystupuje i na řadě zahraničních letáků, kde například propaguje doplněk pro vegany, láká na 40procentní slevu na vyšetření v brazilském Anápolisu nebo vystupuje na propagačním materiálu organizace na podporu léčby rakoviny plic sídlící v americkém St. Louis.

Decroix příspěvek zveřejnila na podporu sporné vládní novely na snížení červnové valorizace důchodů, kterou právě projednává Sněmovna . Poté, co na to někteří uživatelé sociálních sítí upozornili, Decroix k příspěvku dopsala, že to jsou „reální lidé, ilustrativní fotky“.

Poslankyně je přitom součástí vládní koalice, která se zavázala, že bude bojovat proti dezinformacím a informačním nepřesnostem

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-senior-vaclav-v-prispevku-poslankyne-ods-haji-snizeni-duchodu-je-z-fotobanky-40424653#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz