Jdi na obsah Jdi na menu
 


Situační zpráva o Ukrajině - Druhá část ruské vojenské operace se rozbíhá

8. 4. 2022

 Situační zpráva o Ukrajině - Druhá část ruské vojenské operace se rozbíhá

 Zveřejněno před 8 hodinami

 

Zde jsou mé vlastní poznámky k situační zprávě:

 

Přehled:

Ruská vojenská operace na Ukrajině začala s poměrně malými silami čítajícími přes 150 000 mužů proti mnohem větším (včetně záložníků a teritoriálních sil) ukrajinským silám čítajícím kolem 400 000 mužů. Ruské síly použily manévrovou válku, aby větší ukrajinské síly upevnily na místě. Útočilo na velké frontě a ohrožovalo hlavní koncentrace obyvatelstva, tj. města.

 

Ruské operace začaly zničením ukrajinské sítě velení a řízení. Během čtyř týdnů bylo zničeno ukrajinské námořnictvo, letectvo, radary a protivzdušná obrana a obrovské množství obrněných vozidel. V průběhu minulého týdne byly po celé Ukrajině napadeny a v noci zničeny sklady pohonných hmot. Velké ukrajinské muniční sklady jsou pryč. Stejně tak byla zničena vojenská výrobní a opravárenská zařízení. Ukrajina již není schopna přesouvat velké množství vojáků mezi jednotlivými frontami. Její armáda ztratila mobilitu.

 

Zatímco probíhalo ohrožení Kyjeva, Oděsy a dalších velkých ukrajinských měst, zadržovalo značné množství ukrajinských vojáků na místě a bránilo přesunu posil na východ. Tam jednotky z Doněcké a Luhanské republiky zaútočily na 60 000 sil hlavní síly ukrajinské armády, aby ji udržely na místě.

To umožnilo ruským silám z Krymu a od ruských hranic na severu přesunout se do pozic, které jim nyní umožní obklíčit východ.

 

Podrobné informace:

1.Přesun na východ a západ od Kyjeva byl, jak jsem již delší dobu tvrdil, fintou, která měla fixovat mobilní ukrajinské jednotky kolem jejich hlavního města. Tato finta již není potřeba, protože ukrajinská armáda nyní ztratila svou mobilitu. Ruské jednotky kolem Kyjeva a Černigova budou z větší části staženy pravděpodobně až k Černobylu, kde část z nich může zaujmout obranné pozice, zatímco většina jednotek rozmístěných kolem Kyjeva bude přesunuta zpět do Běloruska a Ruska pro nové operace na východní Ukrajině.

 

2.Boje v okolí Charkova pokračují. Ukrajinské protiútoky na této frontě selhaly a v další fázi války zde dojde ke zvýšení aktivity.

 

3.Přesun na západní straně řeky Dněpr směrem k důležité průmyslové oblasti Kryvyj Roh a dále k Dněpru probíhá relativně pomalu. Stejnou rychlostí probíhal i přesun na východní straně Dněpru směrem k Dněpru. Všimněte si, že západní a východní část těchto front jsou na stejné úrovni. Jsou dobře koordinovány. V další fázi pravděpodobně dojde k většímu pohybu na východní straně řeky.

 

4.V Mariupolu je stále několik ohnisek azovských bojovníků, přičemž hlavní jednotky jsou obklíčeny v rozsáhlých ocelárnách Azovstal. Mají málo potravin a munice a čečenské jednotky ruské armády a národní gardy pracují na jejich vykopání. Ruské jednotky, které obklíčily a zaútočily na Mariupol, jsou nyní uvolněny a budou přesunuty k útoku dále na sever.

5.Ukrajinské síly u Mykolajova se pokusily o protiútok ve směru na Cherson. Ty však selhaly.

 

Vyhlídky:

Ruské velení se rozhodlo soustředit se nyní na obklíčení a zničení hlavních ukrajinských sil na doněcké frontě. Jedná se o nejlépe vybavené a nejzkušenější jednotky ukrajinské armády. Od loňského podzimu se zde shromažďovalo přibližně 60 000 mužů pro plnohodnotnou válku o Doněck, útok, který ruská operace úspěšně předešla.

Ruským jednotkám bude pravděpodobně trvat několik dní, než se přeskupí a doplní zásoby pro tuto další fázi války. Očekávám, že začne zhruba koncem tohoto týdne.

 

Americká a polská armáda pomáhají pašovat věci pro ruční zbraně přes západní ukrajinskou hranici. Jedná se o protitankové střely, staré protiletadlové střely krátkého dosahu a také kulomety, minomety a munici. Jedná se o vybavení pro partyzánskou válku proti okupačním silám. Ale kromě východu a možná některých částí na jihu ruské síly neplánují nic okupovat.

 

Tyto oblasti jsou stepní, velmi ploché s malým množstvím lesů, kde je možné vidět blížícího se nepřítele na kilometry daleko. Pro partyzánské síly tam bude nesmírně obtížné přežít. To je pravděpodobně důvod, proč ruské síly udělaly jen málo pro přerušení pašování zbraní na západní Ukrajinu. (Tyto pašované zbraně budou po léta strašit "západní" Evropany, protože se jistě rozšíří mezi pravicově extremistické skupiny po celém kontinentu).

Obecným úkolem celé vojenské operace, jak jej stanovilo ruské velení, byla demilitarizace a de-nacifikace Ukrajiny.

 

Materiální demilitarizace Ukrajiny je z větší části hotová. Během několika příštích týdnů tento úkol dokončí ruské letectvo a dálkové dělostřelectvo. Pokud by Ukrajina chtěla znovu získat významné vojenské schopnosti, musela by kompletně přezbrojit, a to přibližně od nuly. Je těžké si představit, jak by to kdy byla schopna financovat.

 

K demilitarizaci hlavních sil ukrajinské armády dojde v donbaském kotli. Tamní jednotky se budou muset vzdát, jinak budou zničeny materiálně výrazně převyšujícími ruskými silami.

 

De-nacifikace Ukrajiny se ukázala být obtížnější. Hlavní fašistické jednotky Azovského pluku se zachytily v Mariupolu, kde jich bylo nebo bude zlikvidováno několik tisíc. Další fašistické jednotky na Doněckém frontu budou rovněž brzy vyřazeny. Během osmi let od antidemokratického puče řízeného USA v Kyjevě však fašistická ideologie hluboce pronikla do všech ukrajinských vládních struktur. Pro Ukrajince bude těžké ji odstranit, i když se její selhání stávají zjevnými.

 

Ruským silám bude pravděpodobně trvat další čtyři týdny, než zničí ukrajinské jednotky na doněcké frontě. Ruské velení se pak bude muset rozhodnout, které části Ukrajiny bude chtít mít pod kontrolou. Vedle Doněcka a Luhanska je pravděpodobným kandidátem oblast severně od Krymu. Oděsa a Dněpr mohou být také stále na pořadu dne. Tyto regiony mohou být ponechány jako státečky pod místní kontrolou nebo mohou vytvořit konfederaci, která může dobře institucionalizovat nový stát.

 

Cokoli dalšího závisí na ochotě americké zástupné vlády v Kyjevě podřídit se ruským požadavkům. Rusko to může nechat být, nebo může pokračovat v sekání trávy, dokud žádná nezbude.

Vložil  dne 29. března 2022 v 17:55 UTC

Překlad: DeepL

https://www.moonofalabama.org/2022/03/ukraine-sit-rep-part-ii-of-russias-military-operation-unfolds.html

Přišlo e-poštou