Jdi na obsah Jdi na menu
 


Socha prezidenta Beneše popudila sudetské Němce

11. 1. 2024

Socha prezidenta Beneše popudila sudetské Němce

17.5.2005

Vysílání v češtině - 17.5.2005

Délka audia 29:00

Foto: ČTK

Před pražským Černínským palácem stojí od pondělí socha druhého československého prezidenta Edvarda Beneše, která o víkendu vzbudila ostré protesty sudetských Němců i jejich patrona, bavorského premiéra Edmunda Stoibera. Politici a pamětníci při slavnostním odhalení sochy odmítli kritiku muže, který stál u zrodu Československa a v čele státu zažil Mnichov 1938 i únor 1948. Další informace má Josef Kubeczka.

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Premiér Jiří Paroubek poznamenal, že Beneš byl ve své době obrovskou autoritou, zvláště za druhé světové války, a stal se důstojným nástupcem Tomáše Garrigua Masaryka. Někdejší prezident je pro předsedu vlády i mementem křehkosti demokracie.

 

"Spory o naši minulost jsou vždy bojem o naši současnost. A tak věřím, že odkaz prezidenta-budovatele Edvarda Beneše bude pro nás vždy spojen především s hledáním pozitivních hodnot, které jako náš významný státník a horlivý zastánce parlamentní demokracie zastával."

 

Bavorský premiér Edmund Stoiber na víkendovém sjezdu landsmanšaftu v Augsburgu řekl, že odhalení sochy vnímá jako provokaci. "Budu litovat, když se tam objeví český premiér, protože to bude prohřešek proti dobrému sousedství," uvedl Stoiber. Paroubek míní, že slova bavorského premiéra zřejmě zkreslila média. "Nevěřím, že by německý politik mohl něco takového říci," uvedl. Odsun sudetských Němců je podle něj nutné vnímat jako důsledek války. "Nebyli to Češi, kteří ji vyvolali," dodal.

 

Šéf Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek připomněl, že Edvard Beneš stál u zrodu Československa a byl na straně těch, kteří se postavili proti nacismu. Na to se podle něj nesmí zapomínat.

Foto: ČTK

"V sobotu v Augsburgu zazněl výrok, že 'bohužel dnes existují lidé, kteří znovu mají potřebu vzpomínat na falešné modly, jako byli Stalin a Beneš, a vztyčují jim pomníky'. Je mi líto, že na to musím tady reagovat, ale připadá mi, že není možné z naší strany něco podobného jen tak přejít. Protože pokud někdo řekne něco takového, tak je zřejmé, že tu nejde o žádný dialog, žádný rozhovor, protože to je něco jako zpochybnění státu, protože Edvard Beneš je politik, který stal u vzniku tohoto státu. Útok na Beneše je tak trochu útok na Tomáše Garrigua Masaryka a ty ideje, se kterými stát v roce 1918 vznikl."

Na odhalení sochy se přišla podívat řada válečných veteránů, sokolů či odbojářů, kteří vnímají Beneše jako Masarykova nástupce, statečného politika i jako člověka, který musel čelit osudovým historickým výzvám. Poslechněme si teď několik veršů z básně Jaroslava Seiferta "Prezidentu Benešovi", kterou před odhalenou sochou přednesla básníkova dcera Jana Seifertová:

"Když v nocích bezesných u našich ampliónů hvězdami dálek zazníval Váš hlas, jako by někdo strhl z očí clonu, jako bychom byli někde blízko Vás."

Po odhalení sochy Edvarda Beneše byla hned naproti ní, na domě číslo 2 na Loretánském náměstí odhalena pamětní deska věnovaná památce manželky prezidenta Beneše Haně Benešové. Slavnostního aktu se zhostila manželka současného prezidenta Livia Klausová.

 

"Nebylo mi dopřáno se s touto dámou setkat, ale z mnoha písemných materiálů i ze vzpomínek současníků paní Hany vím, že to byla žena prezidenta, která tuto roli zvládala s ohromnou grácií a noblesou. Že to byla žena, která se starala nejen o charitativní činnost, ale že stála vždycky po boku svého muže, a to v dobách dobrých i zlých."

Autor: Josef Kubeczka

 

/cesky.radio.cz/socha-prezidenta-benese-popudila-sudetske-nemce-8099023