Jdi na obsah Jdi na menu
 


Špatná paměť

10. 1. 2021

Špatná paměť

 

   Scény z USA, kdy dav zaplavuje vládní budovu a chce překazit oficiální vyhlášení vítěze prezidentských voleb, připomínají záběry z banánové republiky. Mrtví a zranění, kteří se domnívali, že bojují za demokracii. Stejně tak se to domnívali ti, kdo po nich stříleli.

   Tváří v tvář těmto šokujícím událostem by si snad mohli naši politici uvědomit, že navzájem se zabíjet ve jménu demokracie není ten nejlepší nápad. Měli by se bez ohledu na svůj stranický dres vážně zamyslet nad příčinami tohoto excesu. Někteří z nich se místo toho snaží přiživovat napětí přímo v naší společnosti.

   Miroslav Kalousek (TOP 09) využil událostí, ze kterých bychom měli být všichni smutní, k útoku na premiéra a na prezidenta. Doslova prohlásil: „Doporučuji si vzpomenout, kolikrát Zeman i Babiš mluvili o Sněmovně i o Senátu způsobem, kterým se snažili vyvolat v lůze vůči těmto institucím odpor.“

   Není dobré dělit společnost na ty, kdo jsou prý za všech okolností jedinými právoplatnými držiteli pravdy, a na lůzu, která jejich nekonečnou moudrost a ušlechtilost nedokáže pochopit. Není dobré tvrdit o státnících, kteří u nás zcela regulérně vyhráli demokratické volby, že to jsou osoby podporované lůzou. To je přece přesně to, co ve společnosti živí konfrontační nálady, které mohou vést až k americkým koncům.

   Miroslav Kalousek se určitě nemusí obávat. Pokud podzimní volby vyhraje TOP 09 a získá více hlasů než Babišovo ANO, jistě se u nás dav nesrotí proto, aby předsedkyni topky a jejím spojencům zabránil v nástupu do úřadu.

   Předseda poslaneckého klubu TOP 09 si mohl povšimnout, že se žádné masové demonstrace Babišových ani Zemanových stoupenců u nás nikdy nekonaly. Probíhaly pouze poměrně bouřlivé demonstrace Babišových a Zemanových odpůrců. Některých z nich se poněkud teatrálně zúčastňoval Miroslav Kalousek.

   V dubnu 2012 proběhla skutečně masová demonstrace proti politice Nečasovy vlády a jejího tehdejšího ministra financí. „Lůza“ se však chovala spořádaně a Miroslavu Kalouskovi nikdo ani vlásek nezkřivil.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář