Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spiegel - Staří lidé ve Švédsku Ani se je nepokusili zachránit!

16. 10. 2020

Spiegel - Staří lidé ve Švédsku Ani se je nepokusili zachránit!

 

V boji proti koronavirové pandemii šlo Švédsko svou vlastní zvláštní cestou, když se rozhodlo nezavést karanténu, píše Der Spiegel.

Ilustrační foto

16. října 2020 - 04:20

 

Výsledkem bylo, že úmrtnost byla desetkrát vyšší, než v sousedních zemích. A to vše proto, že v určitém okamžiku nemoc vstoupila do domovů postižených a starších osob a začala se šířit téměř nekontrolovatelně. Současně vzniká dojem, že úřady úmyslně obětovaly starší lidi, poznamenává zděšeně německý časopis.


Jen málo států chrání své občany tak, jak to dělá Švédsko, píše Der Spiegel. Například se strategií Vision Zero chtějí úřady země snížit počet smrtelných nehod na nulu. Prodej alkoholických nápojů o síle vyšší než 3,5% se provádí výhradně ve státním řetězci obchodů Systembolaget. Když tedy pandemie koronaviru udeřila, většina Švédů se cítila v bezpečných rukou. Domnívali se, že zvláštní cesta, kterou se země vydala v boji proti COVID-19 - a kdy neexistovala žádná karanténa - je rozumná a bezpečná.

 

Úřady ujišťovaly, že vynaloží veškeré nezbytné úsilí na ochranu starších osob, kvůli jejich ohrožení, pokračuje publikace. Ale v určitém okamžiku se nemoc dostala do domovů pro zdravotně postižené a starší osoby a začala se šířit téměř nekontrolovatelně. Z tohoto důvodu je úmrtnost ve Švédsku desetkrát vyšší, než v sousedních zemích, Finsku a Norsku, vysvětluje Spiegel.

Při hledání odpovědi na otázku „Proč se to stalo?“ se odhaluje „temná stránka společnosti“ v celé její ošklivosti, píše autor článku. Chyby lékařů, zdravotních sester a dalších pracovníků odpovědných za zdraví pacientů, jakož i nedostatek lůžek a zdravotnických prostředků. Zprávy od rodinných příslušníků obětí a výzkum ukazují, že bylo možné zabránit velkému počtu obětí starších osob.

 

„Nikdo se ani nepokusil zachránit jejich životy," uvedl Anders Falne, virolog z Karolinska Institute ve Stockholmu. Podle dostupných informací se vyskytly případy aktivní eutanazie, kdy starším lidem byl jednoduše podán morfin a tiše zemřeli. Některým byla hospitalizace odmítnuta. Přičemž se zde nejedná o několika tragických osudech, jak dokazují oficiální údaje.

 

Na pozadí pandemie se Švédsko všemožně snažilo zabránit přetížení nemocnic. Zároveň, když není dostatek lůžek, je zajištěno lékařské třídění podle prioritních skupin. Hlavními kritérii výběru jsou biologický věk a přítomnost nemocí. V případě přetížení nemocnic není přednostní právo na lékařskou péči přiznáno občanům ve věku od 60 do 70 let se dvěma nemocnými orgány, od 70 do 60 let s jedním nemocným orgánem a osobám nad 80 let bez ohledu na jejich zdravotní stav. Švédské úřady zároveň neustále tvrdí, že je zde spousta postelí, ale zjevně tomu tak nebylo.

Lékař v jedné z nemocnic řekl, že pacienti s COVID-19, kteří k nim byli přijati, nedostali náležitou péči: „Byli jsme nuceni sledovat, jak lidé umírají před našima očima, i když jsme věděli, že za předpokladu opatření intenzivní péče by člověk měl dobré šance na přežití.“ Další lékař potvrdil, že se to dělo několikrát denně. Lidé odpovědní za to, co se stalo, tato obvinění odmítají. Probíhá vyšetřování, ale zatím nejsou žádné výsledky. 

Již nyní je však zřejmé, že „smrt byla doslova pozvána do Švédska“, uvádí časopis. Všechno to začalo strašlivými nedostatky v domovech pro zdravotně postižené a starší lidi. Místo toho, aby byli infikovaní koronavirem posláni do nemocnice, byli jednoduše doprovázeni jako umírající se zmírňováním bolesti. A dokonce i na klinikách jim lékaři odmítli věnovat náležitou péči.

Zdá se, že staří lidé byli jednoduše obětováni, píše autor.

 

Mimochodem, o specifickém postoji Švédů k starším lidem svědčí údaje z průzkumu provedeného v rámci výzkumného projektu World Values Survey. Švédsko je jednou ze zemí, kde si starších lidí moc necení. Pouze něco přes 20% občanů zachází s lidmi nad 70 let s úctou. „To je méně než ve většině ostatních studovaných zemí,“ zdůrazňuje znechuceně Der Spiegel.

 

(kou, prvnizpravy.cz, spiegel.de, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář