Jdi na obsah Jdi na menu
 


Správná iniciativa

4. 5. 2020

Správná iniciativa

 

   Skupina jedenácti lékařů Univerzity Karlovy včetně rektora Tomáše   Zimy napsala již téměř před dvěma týdny otevřený dopis, v němž vyzvala vládu, aby urychlila uvolňování opatření v boji s koronavirem.

   O několik dnů později sepsalo osm jejich kolegů z téže univerzity zcela odlišnou výzvu, ve které varují před předčasným polevením v ochranných opatřeních.

   I když mezi signatáři druhého dopisu je mnohem více odborníků na problémy epidemií, přesto je možno i první dopis jedenácti signatářů považovat za krok správným směrem.

   Vypadá to jako drobnost, ale pasáž, kterou čteme téměř v závěru jejich otevřeného dopisu, je mimořádně zajímavá. Signatáři konstatují, že dlouhodobá izolace je devastační pro celou společnost. Zvyšuje spotřebu alkoholu a vede k celé řadě dalších negativních jevů.  

   Může se zdát zvláštní, že ve stejné době, kdy podle signatářů dopisu roste kvůli izolaci spotřeba alkoholu, musejí se vylévat oceány piva a pivovary čelí obrovským ekonomickým ztrátám. To se dá ještě vysvětlit. Může to být poklesem spotřeby zahraničních turistů, může to být tím, že lidé kvůli nedostupnosti čepovaného přešli na vino a destiláty. Vznikly už průzkumy, které zjišťují, kdo pije v karanténě nejvíce.

   Je zde však závažnější otázka. V jaké to společnosti vlastně žijeme? Četné studie potvrzují, že v dobách, kdy tržní ekonomika funguje docela dobře, obrovsky stoupá spotřeba různých uklidňujících léků a návykových látek. Lidé se přes den všemožně dopují, aby podali ve stále ostřejší konkurenci maximální výkon a přesvědčili zaměstnavatele o své užitečnosti. Večer se pak ládují dalšími léky, aby se uvolnili a odpočinuli si od všudypřítomného stresu.

   Když je tento stále se zrychlující a vyčerpávající kolotoč náhle přerušen, stoupá prudce spotřeba alkoholu a dalších návykových látek. Patrně se tím mnozí snaží čelit strachu z toho, že přijdou o místo, že krachne jejich živnost, že skončí v hlubokém zadlužení, že si pro ně přijde exekutor.

   Jedenáct lékařů Univerzity Karlovy v čele s rektorem se, možná tak trochu nechtěně, dotklo problému nehumánní povahy současného systému. Tomuto tématu by se určitě měli začít věnovat více do hloubky. Jde přece o zdraví lidí žijících v krajně nezdravé společnosti.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář