Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srbsko - NATO zaplatí za použití ochuzeného uranu při bombardování Jugoslávie

24. 3. 2023

Srbsko - NATO zaplatí za následky bombardování ochuzeným uranem

8. 6. 2021 Informer a PrvníZprávy

První žaloba proti NATO z důvodu nemoci po bombardování FR Jugoslávie ochuzeným uranem dorazila do Bruselu do sídla Aliance.

Na snímku rozbombardovaná budova bělehradské televize  - 16 mrtvých techniček a techniků noční směny. Jeden z mnoha zločinů NATO.

Proces už nikdo nemůže zastavit, verdikty ve prospěch vojáků v Itálii prolomily led, nyní nás volají z České republiky na pomoc, onemocněli také jejich vojáci, kteří byli v Kosovu a Metochiji.

 

To říká právník Srdjan Aleksić, který na konci ledna podal u Vrchního soudu v Bělehradě první soukromou žalobu proti NATO se žádostí o odškodnění kvůli otravě ochuzeným uranem. Brzy bude známo, zda NATO spor zpochybní nebo přijme.

To je případ armádního plukovníka z Bělehradu, který nedávno odešel do důchodu. Zůstal 210 dní v pozemní bezpečnostní zóně v Kosovu a Metohiji a je si jist, že to je důvod, proč má rakovinu. Aleksićovi při přípravě žaloby pomohl římský právník Angelo Tartaglia, který jako první na světě prokázal souvislost příčin a následků mezi ochuzeným uranem a rakovinou. Nyní, jako člen advokátní komory v Niši, přijíždí Tartaglia v úterý do Srbska, aby pomohl připravit plán dalšího boje za spravedlnost a odškodnění obětí bombardování FR Jugoslávie.

 

„Očekáváme odpověď z Bruselu velmi brzy, žaloba byla okamžitě přeložena do angličtiny. 25. března Nejvyšší soud zaslal žalobu prostřednictvím ministerstva do Bruselu do sídla NATO. Soud vydal obžalovanému příkaz, aby se do 30 dnů od obdržení žaloby vyjádřil, uvidíme, zda žalobu popřou nebo přijmou. Pokud odmítnou, může vrchní soud v Bělehradě vynést rozsudek bez nich,“ říká Aleksić.

Právník dodává, že kvůli podání této žaloby prošel obtížnou cestou, protože jak říká, některým v Srbsku zjevně nevyhovuje. Nejprve bylo nutné prokázat právníkům v naší zemi, že NATO je právním subjektem.

 

„Samozřejmě, NATO jako organizace má status právnické osoby, má také svůj vlastní fond, prostředky na náhradu škody. Jako organizace podepsala dohodu o Partnerství pro mír se Srbskem, s mnoha zeměmi a vystupují všude jménem členských států NATO. Určitě mají status právnické osoby,“ potvrdil právník.

„Jenom v tomto jednom případě jsme museli zaplatit soudní poplatek ve výši 75 tisíc dinárů. Obecně máme problém se soudními poplatky, italský právník Tartaglia tento problém nemá, italský soud osvobodil dotčené lidi od poplatků. Ti, kdo hájili naši zemi, obyčejní vojáci nebo důstojníci z moci úřední, jsou dnes nemocní a léčba je stojí od jednoho tisíce do dvou tisíc euro měsíčně. Musí platit poplatek za soudní spor, poplatek za rozhodnutí, odbornost. Nemohou zahájit spor bez několika tisíc eur, odkud mají tyto peníze vzít,“ vysvětluje Aleksić proč zatím jenom jedna žaloba.

 

Dodává, že se společně se svým italským kolegou snaží najít dárce, kteří by mu pomohli, a také požádal Soudní dvůr o osvobození od placení poplatků a čeká na odpověď.

Právník Tartaglio vyhrál většinu sporů, které zahájil, žaloval italský stát jako člena NATO, protože italští vojáci byli z jeho země vysláni do Kosova. V týmu s Aleksićem NATO žaluje, protože nelegálně bombardovalo Srbsko a spáchalo válečný zločiny proti civilistům. „Takové žaloby nejsou promlčené a naše má všechny důkazy, především více než 200 verdiktů italských soudů, jeden verdikt soudu pro lidská práva ve Štrasburku, ale také důkaz Světové zdravotnické organizace, v níž bylo stanoveno, že určité typy záření způsobují rakovinu. Přesně to se děje s našimi lidmi a Italy. Také jsme přiložili výslech prováděný americkou armádou v Kalifornii u jejich vojáků. Existují parametry, které jsou stejné jako u Italů, přítomnost těžkých kovů v krvi, ochuzený uran,“ vysvětluje Aleksić.

 

Dodává, že onemocněli italští vojáci, ale také civilisté, kteří pobývali v Kosovu a Metohiji, dostali odškodné od 700 tisíc do jednoho milionu euro, v Srbsku je odškodnění od 10 do 15 tisíc.

 

Srbsko otevře archivy o rozkazech NATO k útoku proti Jugoslávii

Tartalja mi řekl, drahý příteli, v Itálii je jedna kráva dražší než srbský život, tak to nejde, budeme žádat minimálně 100 tisíc eur. To je minimální odškodnění pro ně, jeden milion euro je normální odškodnění za smrt, zranění, trápení, kterými člověk prochází. Způsobili to, a proto by měli zaplatit,“ říká Aleksić v naději, že NATO nebude schopno najít základ pro zamítnutí žaloby.

„Tento soudní proces spojí všechny země, pokud projde, a já jsem optimista, jsme připraveni obrátit se na soud ve Štrasburku. Lobbisté NATO v Srbsku již nemohou fantazírovat a říkat nám, že neexistuje žádná příčinná souvislost mezi ochuzeným uranem a rakovinou, když Nejvyšší soud v Itálii vynesl rozsudky - důkazy jsou k dispozici. Kolega Tartaglia je jediný na světě, který tuto souvislost prokázal. Nyní nám o tom říkají Češi, v září se chystáme pomoci jejich právníkům. Také mají nemocné vojáky kteří byli v Kosovu a Metochiji. Byli také v Afghánistánu a Iráku. Vyzývají nás, abychom se podělili o své znalosti a zkušenosti, uvedl Aleksić .

 

Poznámka Nové republiky: během zločinné letecké agrese zemí NATO proti zbytkové Jugoslávii (Srbsko a Černá Hora) bez podpory OSN bylo zničeno 25.000 budov, 470 kilometrů silnic, 595 km elektrického vedení,14 letišť, 44 mostů, 19 nemocnic, 69 škol, 18 mateřských škol, 176 kulturních památek. Zničeny tovární zařízení a sklady v hodnotě 50 Mld USD a dalších cca  Mld USD představovaly ztráty z výpadků výroby.