Jdi na obsah Jdi na menu
 


Státní vyznamenání - Hácha si je zaslouží, Zeman v žádném případě 3

17. 4. 2024

Státní vyznamenání - Hácha si je zaslouží, Zeman v žádném případě 3

Jan Ziegler

 

Foto: Uoaei1 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 International

Ilustrační foto

Dnes 14. 4., 8:33

Dva bývalí prezidenti se sešli v návrzích na státní vyznamenání, Emil Hácha a Miloš Zeman. Ten první by si zasloužil ocenění více než ten druhý. Hácha se obětoval pro národ, Zeman mu trvale škodil.

Článek

Na hloupost století by mohl kandidovat výrok Miloše Zemana, který rád mluví ke všemu, i k tomu čemu nerozumí a někdy jsou z toho pořádné trapasy. Týká se to jeho výroku, že Hácha byl českým Quislingem. To je ovšem kolosální nesmysl. Zatímco Nor Vidkun Quisling byl obdivovatel nacismu a vědomý kolaborant, Hácha nikoliv.

Celý článek si můžete přečíst:

https://medium.seznam.cz/clanek/jan-ziegler-statni-vyznamenani-hacha-si-je-zaslouzi-zeman-v-zadnem-pripade-56964#utm_content=ribbonnews&utm_term=jan%20ziegler%20st%C3%A1tn%C3%AD%20vyznamen%C3%A1n%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Podívejme se tedy především na E. Háchu, který se údajně tak moc zasloužil o český národ.

IV. Zrádce Hácha vydal korunovační klenoty

země českému katu Heydrichovi

 

Adorace kolaboranta dr. Háchy, tzv. státního presidenta protektorátu, nesnese žádné omluvy ani z hlediska státoprávního, ani z hlediska historického. Hácha prostě byl zrádce československé státnosti a nikdo a nic mu to neodpáře. Tento rodák z Trhových Svinů,který byl celý život zastáncem staré rakouské monarchie a nikdy nepřilnul k československé státnosti, byl vybrán klerofašisty II.republiky k vládnutí,a poté byl schválen Hitlerem a jeho katany k administraci porobeného protektorátu, jemuž Čechové ironicky říkali "Nehmen und Berem". Hitler svou blahosklonnost k administrátoru protektorátu vyjádřil i honosným darem limuzíny Mercedes.

 

Hácha svou oddanost Reichu a podlézavost vůči katanu českého národa Heydrichovi manifestoval dokonce předáním většiny klíčů od svatovítského pokladu korunovačních klenotů země České, což byl největší morální státoprávní zločin,kterého se mohl kolaborant k III. říši dopustit. Heydrich přijal tento Háchův "dar" a konstatoval, že Háchova vstřícnost zaručuje ty nejlepší vztahy protektorátu k okupantu III.reichu.

 

Tato hanba země České byla fotografována i filmována.

 

Dnešní vydání pamětní známky Háchovi je projevem nejen přepisování dějin, ale projevem nemístné a ostudné adorace nejvyššího kolaboranta protektorátu. K věci by se měly vyjádřit kompetentní orgány a známka by měla být stažena z oběhu v České republice. Co nejrychleji.

 

Dr. Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno

 

V. Beneš a  Hácha, generál Eliáš, Heydrich, potrestání válečných zločinců a kolaborantů

 

Do heydrichiády spojení mezi čs. vládou a Háchou, zvláště pak s gen. Eliášem, existovalo. Eliáš, předseda protektorátní vlády, se zvlášť aktivně podílel na odbojové činnosti. Když přišel Heydrich do Prahy byl zatčen a později popraven, aniž by kdokoliv z tzv. protektorátních činitelů pro něj něco viditelně vykonal nebo alespoň ztratil nějaké otevřené slovo.

 

V době, kdy za druhého stanného práva docházelo k masovým popravám Čechů, Lidice a Ležáky byly srovnány Němci se zemí a jejich obyvatelstvo ve velké většině popraveno, dostal Hácha jednoznačné upozornění, aby aktivit pronacistických nechal. On pokračoval. Již v exilu se mluvilo o českých kolaborantech s Němci, kteří budou postaveni před soud. Hácha byl mezi nimi. Uvažovalo se samozřejmě i o zpětné účinnosti potřebné platné právní úpravy. Nezapomeňte, že Slováci odsoudili prezidenta tzv. Slovenského státu k smrti a trest byl vykonán. Proč? Nikdo ze Slovenska, žádný slovenský orgán ani jeho významný představitel nepožádal o milost pro Tisa. Pravděpodobně by ji od prezidenta E. Beneše dostal.

 

Pokud by Hácha byl zdravotně schopný, trest by ho neminul. A potom, co je podstatné. Západ uznával existenci Československa de iure, přestože de facto bylo okupováno Německem, za čas dokonce i v jeho původních hranicích. Západ se distancoval od Mnichovské smlouvy. Pro nás byla nulitní od samého počátku. Západ, tedy všechny státy protiněmecké koalice, včetně SSSR, uznali prezidenta E. Beneše a čs. vládu v čele s dr. Janem Šrámkem. Čili pro celý protiněmecký svět tzv. protektorát neexistoval a neexistoval pro něj nějaký státní prezident jménem Hácha. Toho uznávali pouze čeští kolaboranti a proněmecká koalice.

 

Je pravdou, že Hácha byl prezidentem druhé republiky zvolen ústavně stanovým způsobem. Zánikem zbytkové republiky však jeho funkce skončila. Hitler z ní vytvořil tzv.protektorát Čechy a Morava, který byl součástí tzv. Třetí říše. Hácha především z milosti Hitlera se stal tzv. státním prezidentem tohoto podivného útvaru. A tak se dostal na nakloněnou rovinu kolaborace s Němci, po níž jel až do konce války. Osud byl k němu milostivý. Zemřel přirozenou smrtí. Nikoliv však doma, ale ve vězení. Odsouzen však nebyl.

K. Malý