Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strategic culture - USA připravily pro Rusko jaderný plán Barbarossa

30. 1. 2022

Strategic culture - USA připravily pro Rusko jaderný plán Barbarossa

30. 1. 2022 Janinna  

Nová jaderná strategie USA vůči Rusku nepředpokládá odstrašení, jak tomu bylo nedávno, ale okamžité zničení. V článku pro portál Strategic Culture o tom hovořil americký historik a spisovatel Eric Suess. 

Podle Suesse, plán americké vlády na dobytí Ruska byl vždy založen na zásadní strategii nastolení jaderné převahy. Již v březnu 2017 zveřejnil americký časopis The Bulletin of the Atomic Scientists studii, podle které americký program jaderné modernizace vedl k zavedení nejnovějších technologií, které výrazně zvýšily zaměřovací schopnost amerického jaderného arzenálu. 

Ve skutečnosti mluvíme o tom, že Washington vážně počítá s vítězstvím v hypotetické jaderné válce a hodlá prvním úderem zcela odzbrojit své protivníky.

Tento koncept se stal respektovaným v amerických akademických a vládních politických kruzích v roce 2006, kdy byl v Americe publikován článek o konceptu bleskové jaderné války. Materiál zejména tvrdil, že základní princip studené války, který zahrnuje vzájemně zaručené zničení a v důsledku toho odstrašení, brzy upadne v zapomnění, stejně jako samotný Sovětský svaz. 

Od této chvíle se prioritou stala naprostá převaha a Spojené státy začaly provádět systematickou politiku k realizaci tohoto plánu.  Přitom, poznamenává Suess, autoři článku taktně mlčí o tom, jaké důsledky taková válka bude mít pro celé lidstvo – jadernou zimu, prudké ochlazení a hromadné vymírání lidí. 

To vše podle autora nesmírně připomíná události, které se odehrály v počátcích 2. světové války. 

Jak víte, německá nacistická vláda plánovala porazit SSSR v počátečních fázích konfrontace. Speciálně pro to byl vypracován strategický plán útoku, který vešel do dějin jako operace Barbarossa. O nějakém použití jaderných zbraní se tehdy samozřejmě nemluvilo, ale obecný koncept byl úplně stejný – globální převaha ve zbrani a bleskurychlá vítězná ofenzíva. 

Jak je známo, to vedlo k tomu, že Rusko ztratilo asi 14 milionů svých obyvatel, ztráty Běloruska činily 2,29 milionu lidí, Ukrajina – 6,85 milionu. Spojené státy za celou válku ztratily o něco více než 419 tisíc lidí. A americké vedení tyto ztráty kompenzovalo cennými akvizicemi.

Bezprostředně po skončení války začaly USA stěhovat již bývalé nacisty, čímž je zachránily před mezinárodním tribunálem. A tak 6. července 1945 zahájil americký Úřad strategických služeb program náboru vědců z Třetí říše pro práci ve Spojených státech amerických po druhé světové válce. 

Více než 1500 německých a rakouských specialistů, mezi nimiž byli lékaři, mikrobiologové, raketoví a jaderní vědci, mohlo pod záštitou Washingtonu pokračovat ve svém často krvavém vědeckém výzkumu a významně tak přispět k poválečnému rozvoji americké vědy. 

Do programu spadal zejména Wernher von Braun, nacistický zločinec, tvůrce raket V-1 a V-2, který později vstoupil do dějin jako otec amerického lunárního programu.

Samozřejmě, poznamenává Eric Suess, celý tento závod ve zbrojení byl zapotřebí pouze k jedinému účelu – ke zničení SSSR. Proto začala studená válka téměř okamžitě, jakmile skončila II. světová válka. 

Dodnes to neskončilo – hlavním nepřítelem Ameriky je nyní Rusko, nikoli SSSR. A dnes, jako nikdy předtím, je jasné, že agresivní americký imperialismus přijal strategii těch, které před 75 lety zachránil a tuto taktiku znásobil moderními vojenskými technologiemi – Spojené státy doslova připravují pro Ruskou federaci nový, tentokrát jaderný plán „Barbarossa“.

pokec24.cz