Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sůl nad zlato a taky sladký život, který nás rozhodně nečeká

17. 1. 2023

Sůl nad zlato a taky sladký život, který nás rozhodně nečeká

 

Kam až se dostaneme pod taktovkou Fialovy vlády? Určitě ne do pohádky, a když už, tak bez konce šťastného. I tak by mohla znít prognóza ekonomických expertů nejen pro rok 2023, ale i pro roky následující. 

Ilustrační foto

17. ledna 2023 - 10:30

 

Vypadá to, že si brzy v Čechách budeme žít skutečně jako v pohádce. Kdo tomu nevěří, tomu bude stačit porovnat si ceny základních potravin a zjistí, že pokud by třeba sůl i nadále zdražovala tímto tempem, skutečně, s trochou nadsázky, za chvíli bude „nad zlato“. Nahoru ale letí i ceny jiných produktů. Lidé se diví, že i když je inflace na úrovni 17 %, zdražování probíhá o desítky a někdy i stovky procent.

 

„Inflaci nejlépe vystihují ty nejobyčejnější potraviny. V Lidlu stabilně stála sůl 3,50 Kč a hořčice 4 Kč,“ začal svůj facebookový příspěvek člen pražské SPD Vítězslav Novák a pokračoval popisem aktuální situace, kterou zjistil v jednom z obchodních řetězců.

 

„Nyní sůl 9,90 Kč a 14,90 hořčice,“ podivil se a hned připojil svůj výpočet.

 

„To je 180% a 270% zdražení,“ popsal doslova astronomický nárůst cen potravin, které v minulosti patřily k nejlevnějším.

 

Možná je ale právě to, že se jedná o mimořádně levné potraviny, oním pověstným kamenem úrazu. Obchodníci si u dražších potravin každodenní spotřeby nemohou dovolit tak velké navýšení cen, nicméně u věcí, které stojí řádově koruny a lidé je nekupují každý den, se spotřebitelé proti skokovému zdražování neohrazují v takové míře, jako u těch, které jsou dražší a kupují je téměř denně.

 

 

Jiný aspekt tak velkého zdražení popisuje i diskuse pod Novákovým příspěvkem.

 

„Některé luxusnější potraviny (alkohol, tiramisu) však mnohdy zůstávají na stejných cenách. Jak si to máme vysvětlit,“ ptá se jedna z diskutérek.

 

Dostalo se jí už zmíněné „pohádkové odpovědi“, že sůl je přece nad zlato, ale skutečnost je pravděpodobně o mnoho prostší.

 

Jde o potraviny, které se dají skutečně zařadit k těm luxusnějším a jako takové na nich měl prodejce velmi vysoké marže, protože je kupovali jen bohatší lidé. Nyní, když se zdražuje všechno a všude, musí prodejce sáhnout na cenu běžných potravin a ty luxusnější mu stále poskytují slušnou marži i po zdražení od producentů, či distributorů.

 

„Ale myslím, že zlevnily lokomotivy,“ zareagoval na zdražování potravin další diskutér s notnou dávkou humoru.

 

Našla se ale i vážnější reakce a odkaz na levné potraviny, pro které si Češi jezdí do Polska.

 

Také jsme psali:

Setřel Danuši a opřel se do generála. Babiš vyslal jasný vzkaz

 

„V Polsku, bez Fialy, a za babku,“ napsala jedna z přispěvatelek a nezapomněla zmínit i toho, kdo za to podle ní může.

 

(fan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)