Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tady mě čeká trest smrti. Minsk se zmocnil nejcennějšího zdroje opozice. Vše podle zákona

24. 5. 2021

Tady mě čeká trest smrti.  Minsk se zmocnil nejcennějšího zdroje opozice. Vše podle zákona

23. 5. 2021 Janinna  

 

V letadle Ryanairu je bomba. Letadlo letící z Athén do Vilniusu přistálo v Minsku.

„Tady mě čeká trest smrti.“ 

Cestující letu Athény-Vilnius informovali «Радыё Свабода» o zatčení Romana Protaseviče.

 

„Po náhlém manévru letadla začal jeden chlap panikařit a popadl se za hlavu. Teprve potom jsme pochopili proč. Před manévry letadla nebyl žádný konflikt, žádné skandály, nikdo se s nikým nehádal. 

Teprve když ten chlap [Protasevič] zjistil, že přistaneme, rozčilil se. Všechny nás po čtyřech vyvedli, psi očichali všechny naše věci. Ten chlap byl odveden stranou a jeho věci vyhodily na přistávací dráhu.

Zeptali jsme se ho, co se děje. Řekl, kdo je, a dodal: „Tady mě čeká trest smrti.“ 
Už byl klidnější, ale třásl se. Vedle něj neustále stál důstojník a brzy ho vojáci prostě vyvedli,“ řekl člověk, který viděl události zblízka.

Minsk se zmocnil nejcennějšího zdroje opozice

Běloruská opozice a řada západních zemí jsou pobouřeni – Minsk zatkl jednoho ze zakladatelů kanálu Nexta, s jehož pomocí byly koordinovány protesty běloruské opozice. 

Za tím účelem byla provedena celá speciální operace zahrnující vojenské letectvo. 

 

Proč je Roman Protasevič cenný pro běloruské speciální služby?

Běloruské speciální služby v poslední době prokazují zázraky profesionality – i když je tato profesionalita vyjádřena kompetentním kopírováním cizích operací. 

Nejprve tedy okopírovaly operaci sovětských čekistů «Трест» – když vyprovokovaly odpůrce Lukašenka, aby uspořádali státní převrat, zdokumentovaly přípravu puče, odhalily úkryty pučistů a všechny je zajaly. Nyní ukázaly svým ukrajinským sousedům mistrovskou třídu, jak zajmout ty správné lidi v letadle letícím přes zemi (Kyjev v létě 2020 chtěl tímto způsobem zajmout tři desítky Rusů, včetně těch, kdo bojoval na Donbasu).

 
Na přistání

23. května bylo oznámeno, že na palubě letadla Ryan Air letícího z Athén do Vilniusu je bomba. V tu chvíli letadlo přelétalo přes území Běloruska a podle standardních pokynů požádalo o nouzové přistání. Na žádost posádky (to je důležité!) letadlo přistálo na letišti v Minsku a před přistáním bylo doprovázeno běloruskou stíhačkou MiG-29.

Bylo rozhodnuto o doprovodu stíhačky (a to je také velmi důležité). Podle prvního zástupce velitele vzdušných sil a sil protivzdušné obrany Běloruska Andreje Gurceviče „za účelem posouzení situace a přijetí správného rozhodnutí v budoucnosti“.  To znamená – pro případ, že by letadlo bylo uneseno teroristy a použito k útoku na nějaký objekt.

 

Po přistání v Minsku nebyly na palubě nalezeny žádné bomby, ale mezi cestujícími na palubě byl Roman Protasevič. Bývalý šéfredaktor telegramového kanálu „NEXTA“ (jeden z hlavních podněcovatelů protestů v Bělorusku po prezidentských volbách v srpnu 2020). 

V listopadu 2020 byl Protasevič běloruskou KGB zapsán na seznam teroristů a na seznam mezinárodně hledaných – takže nebude žádným překvapením, že bude okamžitě zadržen a poslán do vězení. 

A telegramový kanál NEXTA byl už dávno zahrnut do seznamu extremistů.

V Evropě jsou pobouřeni tím, co se stalo. 

Německo a Rakousko požadují vyšetřování. Polsko – nové uložení sankcí. Brusel, zastoupený předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, jako obvykle „vyjadřuje znepokojení“. 

Litva (která má status dirigenta politiky EU v běloruské otázce a hlavního příjemce peněz na podporu místní opozice) označila akce běloruských úřadů za „nechutný čin, za kterým stojí běloruský režim“ a požadovala okamžité propuštění Romana Protaseviče. 

Běloruská opozice to také opakuje. 

„To opět potvrzuje, že v Bělorusku dochází k porušování mezinárodního práva, životy cizích i běloruských občanů jsou v ohrožení,“ uvedl Pavel Latuško (kterého rovněž očekává cela ve vazební věznici v Minsku). Podle jeho názoru by mělo být Bělorusko za toto vynucené přistání potrestáno uzavřením běloruského nebe pro letecký provoz a/nebo odmítnutím tranzitních letů přes jeho území. 

A samozvaná vůdkyně běloruské opozice Svetlana Tichanovskaja požaduje vyloučení Běloruska z Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Na základě čeho? Z formálního hlediska jednali Bělorusové podle zákona. 

 
Vše podle zákona

Letadlo jednalo podle instrukcí a po obdržení zprávy o bombě požádalo o přistání. Ano, do Vilniusu, soudě podle letové mapy, to bylo blíž, ale posádka z nějakého důvodu požádala o přistání v Minsku. 
Všechny otázky – by se měly směrovat k posádce (v Rusku už vtipkují, že kapitánem letadla a druhým pilotem byli pravděpodobně Petrov a Boširov – Pat a Mat).

Ano, některá média s odkazem na Ryan Air napsala, že povel k přistání v Minsku vydali běloruští dispečeři letového provozu (v jehož zóně se letadlo nacházelo) a pilot ve skutečnosti provedl právě jejich rozkaz. Jak však pro noviny „ВЗГЛЯД“ řeklo několik aktivních pilotů civilního letectví, podle všech standardních protokolů v případě nouze konečné rozhodnutí vždy zůstává na veliteli (kapitánovi) letadla. A kdyby chtěl letět do Vilniusu, letěl by do Vilniusu. 

 

Rovněž akce kolem letadla na zemi byla provedena v plném rozsahu rámce stávajících protokolů – s řadou sanitek, speciálních služeb, hasičů, ženistů, atd. Cestující byli vyvedeni k úplnému prohledání a stalo se (opět náhodou), že mezi nimi byl v Bělorusku hledaný občan. A protože opustil exteritoriální zónu (což je paluba letadla a pouze ona), skončil na území Běloruska – což znamená, že místní čekisté byli prostě povinni ho vzít do vazby.

Ne, samozřejmě, pokud se odpůrcům Baťky podaří prokázat, že osoba, která informovala o bombě na palubě, mluvila s charakteristickým Lukašenkovým přízvukem nebo se představila jako Nikolaj Aleksandrovič, pak bude možné prohlásit, že došlo k provokaci běloruských speciálních služeb. 

Ale jinak – jenom „highly likely“.

„Malí fanoušci“ mezinárodního práva by si měli vzpomenout, že technologii donucení letadla k přistání vyvinuli a poprvé otestovali úplně jinde. A nebylo to v Minsku nebo dokonce v Kyjevě. 

 

V roce 2013 američtí zpravodajští důstojníci ve Vídni přinutili přistát letadlo tehdejšího bolivijského prezidenta Eva Moralese – a to jen kvůli podezření, že byl na palubě Edward Snowden. 

Přičemž ani nevymýšleli nějaké pohádky o bombě – prostě PREZIDENTSKÉ letadlo brutálně přinutili přistát pod hrozbou použití síly, s uzavřením všech vzdušných koridorů. A nikoho ani nenapadlo, aby poté neuzavřel vzdušný prostor Rakouska.

 

V nejlepším případě budou příznivci sankcí schopni prosadit odmítnutí některých leteckých společností létat přes běloruské území, ale to je spojeno s vážnými ztrátami pro provozovatele (přinejmenším kvůli zvýšení spotřeby paliva a doby letu). Situace na leteckém trhu již teď není příliš dobrá (díky koronaviru) a je nepravděpodobné, že by se mnoho společností rozhodlo pro takový krok.

Ve výsledku se ukazuje, že negativní důsledky této operace pro Bělorusko jsou minimální. 
Ale zisk je kolosální!

Zaprvé – Roman Protasevič je nejcennějším zdrojem informací. Jako bývalý šéfredaktor NEXTA může mít k dispozici údaje o kanálech financování, personálu, ale hlavně o zdrojích v běloruských úřadech, které se podílely na únicích různých informací. Po zatčení Protaseviče tedy běloruští čekisté odkryjí celou západní špionážní síť ve své zemi.

Zadruhé – operace je ukázkou schopností běloruských speciálních služeb. Nepřátelé si jich budou více vážit a bát se jich. A občané Běloruska je ocení a budou je obdivovat.

A pravděpodobně nejen je. 

Jeden známý běloruský poslanec v rozhovoru pro noviny „ВЗГЛЯД“ vyjádřil důvěru v to, že běloruské i ruské speciální služby si za tuto operaci zasloužily vavříny. 

Ano, Minsk provedl závěrečnou fázi zajetí – ale předtím musel nějak získat informace, že si Roman Protasevič koupil letenku a nastoupil do letadla irské společnosti. Při vší úctě k běloruským čekistům – sotva mají agenty pro získávání těchto informací – na rozdíl například od ruské SVR (Služby vnější rozvědky).

V tuto chvíli ze strany SVR nejsou žádné komentáře o účasti na operaci. A pravděpodobně nebudou.

P.S.
Protasevič dlouhodobě čelí podezření, že spolupracuje s polskými speciálními službami, vyzýval k vraždám zaměstnanců mocenských struktur Běloruska, k nepokojům, svržení současné vlády, atd., atd. 

S velkým zápalem tam proces opravdu mohou dotáhnout až k rozsudku smrti, ale spíš dostane 20 let. 

Předpokládá se, že Protasevičův komplic Putilo určitě nepoletí nad územím Běloruska. 

Juanita Tichanovskaja již vyzvala k zákazu letů nad Běloruskem (nejspíš bude nutné požadovat od NATO „zavedení bezletové zóny“). 

Obecně – polsko-litevská opozice by měla nyní pečlivěji vybírat lety do Pobaltí.

https://bit.ly/3yyiNYM
https://bit.ly/3bOcF4T
https://bit.ly/3oHh2UB

Pokec.24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář