Jdi na obsah Jdi na menu
 


Telička prozradil roli šéfa sudetských Němců Posselta při vstupu ČR do EU. Zahradil se tomu vysmál

24. 12. 2021

Telička prozradil roli šéfa sudetských Němců Posselta při vstupu ČR do EU. Zahradil se tomu vysmál

22:13 11.12.2021

 

 Bývalý europoslanec Pavel Telička na svém Twitteru promluvil o přínosu předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernda Posselta v procesu integrace Česka do Evropské unie. Kromě toho se Telička vyslovil pro organizaci sněmu sudetských Němců na českém území. Jan Zahradil následně vyvrátil Teličkova slova a označil ho za Babišova poskoka.

 

Tento týden se definitivně potvrdily předpoklady o osobnosti kandidáta do vlády, vůči němuž má prezident Zeman výhrady. Zcela očekávaně se tímto politikem stal pirát Jan Lipavský, který se uchází o funkci ministra zahraničních věcí. Jako jeden z důvodů odmítavého postoje českého prezidenta vůči Lipavskému byl uveden jeho návrh na organizaci Sudetoněmeckých dnů na území České republiky.

 

Bývalý pirátský poslanec a adept na ministra zahraničí není jediným českým politikem, který má ke konání sněmu sudetských Němců v Česku pozitivní stanovisko. Tím dalším je bývalý evropský komisař a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, který na svém twitterovém účtu mimo jiné pozitivně ohodnotil roli předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernda Posselta při vstupu Česka do Evropské unie a odkázal na článek obsahující kritiku Miloše Zemana ze strany sudetských Němců.

 

„Pokud bych měl říct, kdo je mi bližší nejen názorově (znám oba), tak jednoznačně Posselt. Mimochodem, při integraci ČR do EU sehrál BP podstatnou roli,” tvrdí bývalý náměstek ministra zahraničí ČR Pavel Telička.

 

Ve svém následujícím tweetu Telička vyjádřil svou jednoznačnou podporu uspořádání Sudetoněmeckých dnů v České republice.

A mimochodem, klidně mě kamenujte, ale já jsem jednoznačně pro organizaci jejich sněmu v ČR. Trochu bychom dospěli a trochu se vyrovnali s vlastní minulostí. Každý musí ujít kus cesty,“ napsal bývalý europoslanec.

Skutečná role Posselta

Prohlášení Pavla Teličky nezůstalo bez povšimnutí ze strany současného europoslance a bývalého prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila, který napadl argument svého oponenta ohledně role Posselta během vstupu Česka do EU.

„Já si to tedy pamatuji jinak - p. Posselt sehrál při integraci ČR do EU roli takovou, že nakonec on a všichni další europoslanci CSU hlasovali PROTI našemu vstupu do EU. Ovšem selektivní paměť u někoho, kdo začínal v předlistopadové KSČ a končil jako Babišův poskok, nepřekvapí,” reagoval Zahradil.

 

Následná diskuze mezi dvěma politiky souběžně probíhala jak na stránce Teličky, tak na stránce Zahradila. Telička totiž s argumentem Jana Zahradila nesouhlasil a apeloval na to, že přínos Posselta leží v jiné rovině.

„Nepsal jsem o hlasování, ale o přínosu v procesu. A ten byl nesporný za ta léta. V EP diskusích, v Parlamentním výboru přidružení, na německé scéně i ve vztahu k EK. Byl s Tomem Spencerem a pár dalšími nejaktivnější a nejkonstruktivnější,” snažil se obhájit svou pozici Telička.

 

Člen ODS nenechal bez komentáře ani tyto Teličkovy argumenty. Podle jeho názoru Posselt nejenže nehrál žádnou konstruktivní roli, ba naopak, přispěl k vytvoření kontroverzního návrhu na zrušení Benešových dekretů.

 

„Opět kecáte. Parlamentnímu výboru přidružení, resp. jeho české části jsem 6 let předsedal. Posselt tam neudělal vůbec nic. Jediné, na co se zmohl, byla rezoluce EP, požadující zrušení dekretů. To tedy byla fakt pomoc. Museli jsme to tehdy řešit s nebožtíkem Laštůvkou,” uvedl nepříjemná fakta Zahradil.

Sputnik