Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři zastavení s Baštou, Marek Řezanka

20. 12. 2022

Tři zastavení s Baštou

Marek Řezanka

Rozhodl jsem se zaměřit na stěžejní myšlenky a názory Jaroslava Bašty. Jedním z jeho nosných témat je otázka sociální. Základem sociální stability musí podle něho být boj s inflací, tedy zdražováním, a garance veřejného systému v oblasti zdravotní péče, vzdělání a důchodů. Dále je přesvědčen, že je nutné definovat a zajistit energetickou a potravinovou bezpečnost naší země.

Zastavení sociální

Provládní prezidentští kandidáti spolu soutěží, kdo z nich pokládá tzv. Green Deal za větší příležitost. Oproti tomu Jaroslav Bašta poukazuje na hrozby, které tento projekt přináší řadě občanů v oblastech sociální a ekonomické – ale i lidskoprávní. Rovněž kritizuje, že v propagaci této ideologie platí pro různé státy různé přístupy:

Tichou a nepřiznanou výjimku má také Německo. Takže zase princip dvojího metru platí, ti bohatí si můžou dělat co chtějí a chudým a malým budou vysvětlovat, že musí poslouchat a že nesou odpovědnost třeba za to, jestli za nějakých sto let tady nebude poušť nebo subtropy kvůli kysličníku uhličitému. Je to je to něco, čemu moc nerozumím, protože všechny dosavadní utopie slibovaly, že bude lépe a radostněji. A jen Green Deal a Velký Reset jsou první ideologie, která staví na tom, že bude hůř a že se na to máme těšit. Já si myslím, že jedinou rozumnou reakci je vyhnat všechny, kdo to prosazují od válu a zbavit je moci. Protože jsme tady doma, a protože se nás to bezprostředně dotýká, začít bychom měli s naší vládou. V tomto případě, slibuji jako kandidát na prezidenta, že udělám všechno pro to, abych tuhle asociální, protilidovou a protinárodní vládu pomohl svrhnout.“

Jaroslav Bašta zcela jednoznačně odsuzuje tvrdou asociální politiku Fialova kabinetu:

„Máme vládu, která má pocit, že nemusí dělat nic. Všimněte si, že jenom tři země Evropské unie nepřijaly žádná plošná opatření proti zdražování energií. Nás bude čekat něco daleko horšího, než jsou energie, a to možná celosvětový nedostatek potravin a extrémní zdražování potravin. Neumím si představit současnou mladou hédonistickou generaci, že by se musela začít chovat tak, jak si ještě pamatuji z 50. let, kdy maso bylo jednou za týden.“

Bašta je jediný kandidát, který se nebojí hlásat k významné části naší společnosti, která je však mainstreamem nálepkována jako „dezoláti“. Dokonce prohlásil, že by jako prezident mezi tyto lidi zavítal.

 „Tato protilidová vláda chaosu a absurdit musí odejít. Budu-li zvolen prezidentem, přijdu vás na demonstraci podpořit.“

Je vám snad všem asi jasné, že o tomto kandidátovi se mnoho pozitivního z České televize nedozvíte. To ale ještě neznamená, že nemá šanci být zvolen. O tom rozhodnete jen a jedině vy.

 Já volím zastání pro slabé, nemocné a handicapované. Volím sociální smír. Volím lidskost. Co vy?