Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turci dostali o víkendu v Libyi pořádný výprask od Haftarovy LNA

29. 4. 2020

Turci dostali o víkendu v Libyi pořádný výprask od Haftarovy LNA

 

94779606_1007189929721518_8177303640625643520_oTurecká kontejnerová loď Gemlik (na obrázku) přivezla v pátek džihádistickým milicím samozvaného premiéra Faíse Sarrádže velký náklad munice do těžkých zbraní. Lodím pod vlajkou EU, která mají ve Středozemním moři hlídkovat a zadržovat plavidla vezoucí zbraně a munici do Libye v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN, turecká nákladní loď opět bez problémů „unikla“. I když nejde o žádného drobečka, který by dokázal plout schovaný pod úrovní dosahu námořních radarů. Hlídky EU se opět raději „dívaly jinam“.

 

Džihádisté se však z nového dárečku od tureckého prezidenta Recepa Erdogana neradovali dlouho. Loď sice stihli přes víkend vyložit. Náklad převézt do bývalého hlavního města Tripolisu. Dále na frontu však již munice nedojela. V neděli se dělostřelcům Libyjské národní armády (LNA), které velí polní maršál Chalífa Haftar, podařilo při ostřelování letiště Mitiga u Tripolisu trefit i muniční sklad. Celá Erdoganova zásilka šla k nebi v podobě plamenů a kouře.

 

Spolu s municí šly „k čertu“ i nové drony, které Erdogan poslal tureckému expedičnímu sboru do Libye náhradou za ty, o které Turci přišli v boji. Během víkendu jich ruské protiletadlové systémy Igla a Pantsír ovládané Haftarovými vojáky poslaly k zemi 10. Během dubna tak Libyjci sestřelili Turkům celkem 60 dronů. A nyní jim Haftarovci na zemi rozstříleli i ty, co je měly nahradit.

 

Na tento víkend nebude turecký prezident Recep Erdogan vzpomínat rád. V sobotu se zbylé turecké stíhačky F-16 musely stáhnout z Libyjského nebe. LNA se podařilo plně rozvinout baterii protiletadlových raketových souprav Pantsír-S. Jedna z jeho raket hned po instalaci sestřelila pátou tureckou stíhačku zničenou v Libyi. Turečtí piloti zjistili, že jsou ruským systémem zaměřování už ve vzdálenosti, na kterou proti Pantsírům nejsou schopni střílet.

 

Po dvou pro ně úspěšných agresích do kurdských oblastí Afrin a Rojava v severní Sýrii, kde proti nim stál nepřítel bez těžkých zbraní, si Turci nyní vyzkoušeli, co to je bojovat s rovnocenně vybaveným protivníkem. Že to je ně něco jiného, než vraždění neozbrojených civilistů nebo bombardování vojáků vyzbrojených jen lehkými zbraněmi.

 

Po „vymazání“ tureckého letectva z libyjského nebe Haftarova armáda zatlačila zpět k Tripolisu i Sarrádžovy džihádisty, jimž velí turečtí důstojníci. Haftarovo těžké dělostřelectvo se opět dostalo na dostřel letecké základny Mitiga u Tripolisu, kde před měsícem začala turecko-džihádistiká ofenziva.

 

Vydáno: 28.4.2020  v  18.43   Autor: MUDr. Ivan David, europoslanec SPD    

nwoo.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář