Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tuskova vláda by uvítala přítomnost Bundeswehru v Polsku

17. 1. 2024

Tuskova vláda by uvítala přítomnost Bundeswehru v Polsku

Bundeswehr

17.1.2024 13:27

Nová polská vláda premiéra Donalda Tuska souhlasí s rozmístěním jednotek německého Bundeswehru na polském území, řekl v rozhovoru pro list Rzeczpospolita náměstek ministra zahraničí Andrzej Szejna.

 

„Pokud chtějí Němci posílit východní křídlo NATO v Polsku, jako to udělali v Litvě, pak vítejte,“ řekl. Szejna prohlásil, že v souvislosti s nepřátelskými akcemi „za východní hranicí“ Polska Varšava vítá jakoukoli pomoc a spolupráci ze strany spojenců. V Polsku je v současnosti rozmístěno asi deset tisíc amerických vojáků.

 

Berlín a Vilnius se loni dohodly na nasazení německé brigády v Litvě do roku 2027 s tím, že přesun hlavních formací proběhne v letech 2025-2026. Do země dorazí pět tisíc německých vojáků, kteří vytvoří těžkou brigádu se třemi prapory a nezbytnými jednotkami bojové podpory a zásobování. Šlo by o první takové nasazení německé armády od roku 1945.

 

Dnešní ochota Varšavy hostit jednotky Bundeswehru na polském území, věc nemyslitelná za vlády Práva a spravedlnost, je dávána do souvislosti s dlouhodobě vnímavými postoji premiéra Donalda Tuska k německým zájmům. V této souvislosti j možné připomenout, že již v devadesátých letech minulého století Berlín politické aktivity Tuska financoval.

 

Není bez zajímavosti, že v prosinci loňského roku se k Donaldu Tuskovi v průběhu svého vystoupení obrátil Jarosław Kaczyński slovy “jste německý agent“.

 

Jan Urbach

vasevec.cz