Jdi na obsah Jdi na menu
 


UNRWA - V Gaze za půl roku zabito 13 tisíc dětí

29. 4. 2024

UNRWA - V Gaze za půl roku zabito 13 tisíc dětí

gaza deti jazeera

28.4.2024 15:06

 

Generální komisař Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA) Philippe Lazzarini dnes uvedl, že v pásmu Gazy za šest měsíců vojenských operací v Gaze zemřelo 13 tisíc dětí.

 

„Je bezprecedentní, že během šesti měsíců zemřelo více než 30 tisíc lidí. Víme, že mezi mrtvými je 13 tisíc dětí. Víme, že v Gaze za šest měsíců zemřelo více dětí než ve všech světových konfliktech za poslední čtyři roky.“ — řekl Lazzarini.  Dodal ovšem, že počet obětí může být ještě vyšší.

 

Předtím, 19. dubna, ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo, že od začátku eskalace palestinsko-izraelského konfliktu v pásmu Gazy dosáhl počet palestinských mrtvých 34 012 a 76 833 zraněných.

 

Před týdnem  izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že Tel Aviv hodlá zvýšit vojenský tlak na Hamás a slíbil, že v nadcházejících dnech zasadí palestinskému hnutí „bolestné rány“.  Ostatně tuto neděli Izrael zahájil nálety na města v centrální oblasti Gazy.

 

Izraelský list Maariv již napsal, že může být jen otázkou času, kdy ICC (Mezinárodní trestní tribunál) na B. Netanjahua vydá zatykač. Kromě toho, podle předpokladu deníku  může haagský tribunál zařadit na seznam hledaných také izraelského ministra obrany Jo'ava Galanta  a náčelníka generálního štábu Herziho Haleviho.

 

Jan Urbach

vasevec

 

Foto: Al Jazeera screen