Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úřad vlády, Němci a Lidice. Senátorka si všímá detailů

13. 6. 2023

Úřad vlády, Němci a Lidice. Senátorka si všímá detailů

 

Včera jsme si připomněli nechvalně známé a smutné výročí naší historie - vyhlazení Lidic. Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová se ve svém komentáři pozastavila nad způsobem, jak o tomto dni referoval Úřad vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Úřad vlády, Němci a Lidice. Senátorka si všímá detailů

Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka

11. června 2023 - 11:03

 

Senátorce Hamplové nejvíce vadilo, že se naše současná vláda ve svém prohlášení doslova vyhýbá použití slova "Němci"... "německá" apod. Kam až sahá tzv. "politická korektnost"? Otázkou je, abychom právě díky ní nezačali chtěně či nechtěně pozvolna přepisovat nejen historii, ale i správně pojmenovávat fakta v naší době současné, která zcela jistě také zanechá své "otisky" generacím budoucím.

 

My právníci si všímáme detailů. V tomto příspěvku Úřadu vlády se tak úzkostlivě vyhýbají slovu “Němci”, až si toho člověk všimne. Tedy zejména mladší generaci - nacisté byli Němci. Zejména dnešního dne je zvláštní se tomu vyhýbat.

 

Jako nacistické Německo se označuje německý stát v době vlády nacistické strany, tedy od roku 1933 (jmenování Adolfa Hitlera německým kancléřem proběhlo 30. ledna 1933 a diktátorské pravomoci Hitler převzal v březnu 1933) do kapitulace Německa na konci druhé světové války 8. května 1945. Oficiální název státu byl do roku 1943 Německá říše (německy Deutsches Reich) a posléze do jeho zániku roku 1945 Velkoněmecká říše (německy Großdeutsches Reich). K dalším užívaným označením nacistického Německa patří pojmy třetí říše, "národně-socialistický stát“ či "vůdcovský stát". A toto Německo, tito Němci, vyhladili Lidice. Ne anonymní 'nacisté'," napsala ve svém komentáři na svém veřejném facebookovém profilu senátorka Zwyrtek Hamplová.

 

 

Okénko do historie:

Lidice (německy Liditz) jsou obec v okrese Kladno ve Středočeském kraji, 20 km severozápadně od Prahy, v těsné blízkosti Buštěhradu, poblíž Kladna. Za druhé světové války, dne 10. června 1942, byla obec vyhlazena německými nacisty v rámci heydrichiády.

 

Po atentátu na zastupujícího německého říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942 byly Lidice v rámci represí nazývaných heydrichiáda vybrány nacistickým vedením pro exemplární kolektivní trest. Výběr Lidic byl v podstatě náhodný, podezření na spojení obyvatel s atentátem bylo jen záminkou a vycházelo z nevýznamného a neprokázaného podezření. Došlo k vyhlazení Lidic – srovnání obce čítající 104 domů s 503 obyvateli se zemí, obyvatelstvo bylo popraveno nebo odvlečeno do koncentračních táborů, menší část dětí byla určena k poněmčení v Říši. Lidickou tragédii nepřežilo celkem 192 mužů, 60 žen, 88 dětí. Po druhé světové válce se vrátilo 143 žen a po usilovném pátrání i 17 dětí.

Obec byla zrušena a její katastr připojen rozhodnutím ministerstva vnitra ze 6. července 1942 nejprve k sousední Hřebči, avšak 6. srpna 1942 ministerstvo vnitra vydalo nové rozhodnutí, jímž území obce Lidice připojilo k Buštěhradu.

 

Po druhé světové válce byla obec obnovena, z pietních důvodů ale byla nově postavena na jiném místě nedaleko od obce původní, na původním místě se dnes nachází Památník Lidice.

 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: voxTV)