Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA jsou na špatné cestě. Bidena by ve volbách Trump porazil

1. 4. 2022

USA jsou na špatné cestě.  Bidena by ve volbách Trump porazil

 

30.3.2022 05:10

Donald Trump by porazil Joe Bidena, kdyby se prezidentské volby konaly nyní, informuje The Hill s odkazem na údaje z průzkumu Harvard CAPS-Harris. Podle odhadů by Trump mohl získat hlasy 47 procent voličů, zatímco Biden by získal hlasy 41 procent. V potenciálním souboji mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a Trumpem by měl bývalý prezident zcela jednoznačný náskok 49 procent hlasů oproti pouhých 38 procent Harrisové.

Průzkum ukazuje potíže demokratů v jejich úsilí udržet si Bílý dům i po roce 2024. Trump opakovaně naznačil, že zvažuje další kandidaturu na prezidenta a zůstává mezi konzervativní základnou Republikánské strany vysoce oblíbený. Kandidatura Joe Bidena je více než nepravděpodobná s ohledem na jeho věk i projevované indispozice k vládnutí.

Jako o možných kandidátech se hovoří o Kamile Harrisové a guvernérovi Floridy Ron DeSantisovi, aktuálním favoritovi pro prezidentskou nominaci Demokratické strany. V tomto vnitřním souboji získává Harrisová podporu 40 procent oproti 38 procentům DeSantise.

Podle analytiků výsledky průzkumu nevypovídají ani tolik o popularitě D. Trumpa, více jsou výsledkem problémů J. Bidena a jeho administrativy s voliči. Bidenova politika má souhlas pouze 39 procent Američanů, zatímco většina respondentů uvedla, že jak americká ekonomika, tak země jako celek jsou na špatné cestě.