Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA mají největší zájem dovést ukrajinský konflikt do konečných důsledků

15. 5. 2022

USA mají největší zájem dovést ukrajinský konflikt do konečných důsledků

 

Nedávné manévry Washingtonu ukazují, že USA chtějí dovést konflikt do konečných důsledků, píše Lucas Leiroz , výzkumný pracovník v oblasti společenských věd na Rural Federal University of Rio de Janeiro.

Ilustrační foto

15. května 2022 - 09:01

 

Znovu se zdá, že vláda USA je tou stranou, která má největší zájem dovést ukrajinský konflikt do konečných důsledků. Zákon, který nedávno podepsal prezident Joe Biden, hrozí eskalací sporu ve východní Evropě na extrémně nebezpečnou úroveň a zvýšení podpory NATO pro Kyjev, aby ukrajinské síly mohly pokračovat v boji po dlouhou dobu i bez jakékoli materiální šance na skutečné vítězství. .

 

Dne 9. května americký prezident podepsal „Ukrajinský zákon o obranných půjčkách a pronájmu z roku 2022“, což vede k nové fázi vztahů mezi Washingtonem a Kyjevem, v níž budou Američané oprávněni zefektivnit a odbyrokratizovat proces zasílání vojenské pomoci ukrajinské síly. Cílem takového manévru je odstranit jakoukoli procedurální překážku agility bilaterálního vojenského partnerství a podpořit systematické zasílání materiálu tak, aby ukrajinské jednotky udržely svůj „odpor“ proti ruské speciální operaci.

 

Výslovně americkým cílem s takovým postojem není přispět k dosažení míru, ale povzbudit další boj a podporovat válku. Nerozlišující eskalace nepřátelství se stala ústředním bodem americké strategie na Ukrajině. Washington předpokládá, že cílem je jednoduše přimět Ukrajinu porazit Rusko. V praxi, protože k tomu není možné, se zdá, že cílem americké „pomoci“ je vyvolat „dlouhodobou porážku“, tedy přimět Rusko, aby v tomto konfliktu utrpělo natolik, aby nezačalo. další podobnou operaci znovu. Toho by bylo možné dosáhnout pouze tím, že by se bojovalo o Ukrajinu stále více, jak navrhuje nový zákon.

 

Senátor Rand Paul zablokoval 40 miliard dolarů pro Ukrajinu

 

Scott Ritter, vojenský analytik a bývalý zpravodajský důstojník americké námořní pěchoty, se k tématu vyjádřil následovně: „Prohlášenou politikou Spojených států v tuto chvíli je vytvořit podmínky pro strategickou ruskou porážku na Ukrajině, což je jeden z cílů která má vykrvácet Rusko, aby Rusko už nikdy nemohlo provést akci, jakou podniklo na Ukrajině nebo kdekoli jinde (…) To je opak dosažení míru. Jde o propagaci války. A jako taková ano, legislativa o půjčkách a leasingu přilévá olej do ohně.“

 

Ve skutečnosti se zdá, že tento údajný „strategický cíl“ není koherentní. Aby došlo k nějaké skutečné újmě Rusku, musela by být pomoc dostatečně silná, aby Moskva byla nucena zmobilizovat svůj plný útočný potenciál vůči Ukrajině – což se nyní evidentně neděje. A aby k tomu došlo, bylo by zapotřebí mnohem vyšší úrovně pomoci, než je pouhá dodávka výzbroje. Aby se zvrátil současný stav Ukrajiny v podstatě strategické neutralizace, musel by se Západ více přímo zapojit do konfliktu, což by bylo interpretováno jako zásah NATO a vedlo by to k ruské reakci – čemuž se Američané jistě chtějí vyhnout.

 

Projev tedy vypadá jen jako pokus o oklamání veřejného mínění: neexistuje žádný skutečný záměr „porazit“ Rusko, ať už v krátkodobém nebo dlouhodobém horizontu. Existuje pouze touha posunout konflikt kupředu, aby se oddálily jeho důsledky, kterými jsou ústup NATO v Evropě a geopolitická multipolarizace. Když je vítězství nemožné, oddalování porážky je ta nejstrategičtější věc, a to je přesně to, co USA dělají na Ukrajině, ke škodě místních lidí, kteří chtějí jen mír.

 

Důležitým bodem, který je třeba komentovat, je skutečnost, že návrh zákona, který tento týden schválil Biden, není nový. Navzdory nedávnému schválení projekt již představili senátoři John Cornyn (R-TX), Ben Cardin (D-MD), Roger Wicker (R-MS) a Jeanne Shaheen (D-NH) v lednu 2022. že záměr amerických zákonodárců je starý a nemá žádný konkrétní vztah k ruské vojenské operaci. Již dříve bylo cílem USA prosazovat bezuzdnou militarizaci Ukrajiny, což ukazuje, že ospravedlnění Moskvy pro potřebu demilitarizace Kyjeva platí. Pokud by operace nezačala, Kyjev by nyní tyto zbraně dostával stejným způsobem – a možná by je použil proti civilistům na Donbasu.

 

Brzy přijdou první důsledky zákona. 10. května sněmovna schválila nový rozpočet na vojenskou pomoc Kyjevu ve výši více než 33 miliard dolarů. S novým zákonem musí schválení Senátem proběhnout co nejrychleji, bez dalších diskuzí a byrokracie. Přímé soukromé transakce s Ukrajinou budou také probíhat bez regulace v USA. Samozřejmě to bude také precedens a očekává se, že USA donutí evropské země, aby přijaly podobné zákony na snížení byrokracie ve vojenském obchodu s Kyjevem.

 

Nyní je scénář nastaven na eskalaci, která jistě ještě více zkomplikuje situaci pro Ukrajinu. Rusové zjevně nechtějí v této operaci využít svůj plný vojenský potenciál, ale jsou ochotni to tolerovat jen do určité míry. V případě potřeby Moskva nebude váhat zvýšit svou bojovou sílu, aby situaci co nejrychleji vyřešila. Ukrajinská vláda i Západ to vědí, ale raději se drží narativu, že je možné „porazit Rusko“, čímž se udržuje situace, která poškozuje stále více civilní obyvatelstvo a jen prospívá Západu a jeho vojenskému průmyslu.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)