Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA měly v úmyslu odkoupit Sibiř za 3 biliony dolarů

13. 7. 2020

USA měly v úmyslu odkoupit Sibiř za 3 biliony dolarů

Nikolaj Kopernik

16. června 2020

Po rozpadu Sovětského svazu se mohla bohatá Sibiř stát částí území USA. O události promluvil náměstek ředitele Centra historické expertízy Ruské univerzity družby národů Boris Jakimenko.

Projekt zakoupení Sibiře Washingtonem byl Ruské federaci předložen v roce 1992 politickým poradcem amerického Institutu světové politiky Walterem Russelem Meadem. Navrhoval „nové území“ USA na severu až po Severní ledový oceán, na východě k Atlantiku, na jihu k Mongolsku a na západě k Jeniseji.

Obchod byl specialisty oceněn na 3 biliony dolarů a znamenal nákup půdy i s místními obyvateli. Projekt pojednával o tom, že „ruskojazyční Slované“, představující 90 % všech obyvatel Sibiře, by byli občany USA. Měli by právo používat mateřský jazyk a pohybovat se po celém území USA. S „neruskou menšinou“, to je s domorodými národy, by se podle Jakimenka nikdo nepáral. S velkou pravděpodobností by je čekal osud původních obyvatel Aljašky a prérií Divokého Západu.

Zajímavé u „ceny transakce“ je to, že by býval Washington nezaplatil dohodnutou částku najednou, ale ve dvacetiletých splátkách. USA by se zavázala platit RF ročně 200 miliard dolarů, jenže polovinu této částky v amerických výrobcích. A za toto by získaly veškeré bohatství Sibiře: diamanty, lesy, zlato, ropu a plyn. Přestože v té době byla Moskva v mimořádně těžké situaci, rozhodla se nezopakovat historii s Indiány a korálky a na obchod nepřistoupila.

Před časem promluvil izraelský znalec Jakov Kedmi o tom, že USA brzy ztratí dřívější vliv ve světě.

Pozn. překl.: „Na východě území Sibiře k Atlantiku.“ Měla jsem zato, že tam RF má pobřeží s Pacifikem.

Převzato z Politpuzzle.ru

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář