Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA oznámí nákup systému protiraketové obrany země-vzduch středního až dlouhého dosahu pro Ukrajinu

27. 6. 2022

USA oznámí nákup systému protiraketové obrany země-vzduch středního až dlouhého dosahu pro Ukrajinu

27. 6. 2022 josh-xy  

USA plánují již tento týden oznámit, že pro Ukrajinu zakoupily pokročilý systém protiraketové obrany země-vzduch středního a dlouhého dosahu, uvedl pro CNN zdroj obeznámený s tímto oznámením.

Prezident Joe Biden, který se v současné době setkává s vedoucími představiteli skupiny G7 v Německu na summitu zaměřeném především na Ukrajinu, nedávno oznámil, že USA poskytnou Ukrajině „pokročilejší raketové systémy a munici“, protože její válka s Ruskem pokračuje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl v pondělí virtuálně oslovit Bidena a další vedoucí představitele zemí G7.

V reakci na žádosti ukrajinských sil bude tento týden pravděpodobně oznámena i další vojenská pomoc, včetně další dělostřelecké munice a protiletadlových radarů. Ukrajinští představitelé požádali o systém protiraketové obrany, známý jako systém NASAMS, vzhledem k tomu, že tyto zbraně mohou zasáhnout cíle vzdálené více než 100 mil, ačkoli ukrajinské síly budou pravděpodobně muset být na tyto systémy vyškoleny, uvedl zdroj.

USA neustále oznamují další bezpečnostní pomoc Ukrajině. Minulý týden Bidenova administrativa oznámila dodatečnou vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 450 milionů dolarů, díky níž dostane další čtyři raketové systémy s vícenásobným odpalováním a dělostřeleckou munici pro jiné systémy.

A začátkem tohoto měsíce Bidenova administrativa oznámila, že poskytuje Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 1 miliardy dolarů, přičemž tento balíček zahrnuje dodávky dalších houfnic, munice a systémů pobřežní obrany.

CNN minulý týden uvedla, že americká hodnocení války stále více předpokládají dlouhou a trestající bitvu ve východní části Ukrajiny s vysokými ztrátami na personálu a vybavení na obou stranách.

Američtí představitelé se domnívají, že ruské síly plánují na východě pokračovat v intenzivních útocích, které se vyznačují těžkým dělostřelectvem a raketovými údery, se záměrem časem vyčerpat ukrajinské síly a odhodlání NATO.

Co se týče Ukrajiny, její armáda spaluje munici ze sovětské éry, která se hodí do starších systémů, a západní vlády stojí před těžkým rozhodnutím, zda chtějí nadále zvyšovat pomoc této zemi, k čemuž se Biden již zavázal.

„Budeme i nadále v čele světa v poskytování historické pomoci na podporu boje Ukrajiny za svobodu,“ napsal prezident minulý měsíc v článku pro New York Times.
https://cnn.it/3OnPYG4