Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA přesouvají letadla a lodě k Tchaj-wanu

1. 8. 2022

USA přesouvají letadla a lodě k Tchaj-wanu

 

Dnes 12:00 – Tchaj-pej

Daniel Drake, Novinky

 

Americká armáda přesouvá své prostředky, včetně letadlových lodí a velkých letadel, blíže k Tchaj-wanu, uvedl japonský server Nikkei Asia. Informaci dává do kontextu s možnou návštěvou předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Čína totiž předem varovala, že by takový krok nenechala bez reakce.

 

 

Americký stíhací bombardér F/A-18F Super Hornet přistává na plošině USS Ronald Reagan. Foto: Profimedia.cz

 

Návštěvu Tchaj-wanu zatím nikdo z americké delegace nepotvrdil. Pelosiová je aktuálně v Singapuru, oficiálně má v itineráři ještě uvedenou Malajsii, Japonsko a Jižní Koreu.

 

Novinářka Liou Tching-tchingová z tchajwanského serveru TVBS na Twitteru v pondělí poznamenala, že podle jejích zdrojů přiletí Pelosiová v úterý večer.

 

Pelosiová by mohla přijet na Tchaj-wan v úterý večer, píše serverZahraniční

Pelosiová by mohla přijet na Tchaj-wan v úterý večer, píše server

 

Americká armáda byla původně razantně proti tomu, aby předsedkyně sněmovny Tchaj-wan navštívila, ale nyní se zdá, že vytváří nárazníkovou zónu pro její letadlo pro případ, že by se rozhodla kontroverzní zastávku uskutečnit, píše server Nikkei Asia.

K americkým námořním prostředkům v regionu patří letadlová loď USS Ronald Reagan, která se po návštěvě Singapuru minulý týden vrátila do Jihočínského moře, vrtulníková výsadková loď USS Tripoli, která se nachází poblíž Okinawy, a vrtulníková výsadková loď USS America, která je předsunutá v japonském Sasebu.

 

Čínský státní deník navrhuje sestřelit letadlo s předsedkyní sněmovny USASvět

Čínský státní deník navrhuje sestřelit letadlo s předsedkyní sněmovny USA

 

Hlouběji v Tichomoří se nachází letadlová loď USS Abraham Lincoln, vrtulníková výsadková loď USS Essex a 36 dalších válečných lodí a tři ponorky se nacházejí na Havaji, kde se účastní cvičení Rim of the Pacific (RIMPAC), které skončí ve čtvrtek.

Bude to provokace, upozorňuje expert

Současně internetové stránky pro sledování letů ukazují, že na Okinawu dorazily z Anchorage dva letouny HC-130J Combat King II – jediný prostředek amerického letectva pro vyprošťování osob s pevnými křídly. Doprovázelo je několik letounů KC-135 Stratotanker uzpůsobených pro doplňování paliva ve vzduchu.

„Pokud navštíví Tchaj-wan, bude velmi záležet na diplomatických protokolech,” řekl Masahiro Matsumura, profesor mezinárodních vztahů na právnické fakultě Saint Andrew's University v Ósace.

„Pokud Pelosiová navštíví tchajwanskou prezidentku v její kanceláři, bude to velmi provokativní. Dalšími možnostmi by mohlo být de facto velvyslanectví USA v Tchaj-peji nebo parlament,” vysvětlil.

Pokud Pelosiová skutečně na Tchaj-wan zaletí, stane se nejvyšší americkou zástupkyní, která ostrov navštívila od roku 1997, kdy stejnou cestu uskutečnil Newt Gingrich, jenž zastával stejnou funkci. Dá se však očekávat, že by na Tchaj-wanu vystoupila pouze na neoficiální bázi, nikoli tedy z pozice své funkce. To by bylo v souladu s „politikou jedné Číny”, kterou USA zastávají.

 

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/usa-presouvaji-letadla-a-lode-k-tchaj-wanu-ocekava-se-navsteva-pelosiove-40404549#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz