Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Minsku začíná mítink na podporu Lukašenka. Opozice chystá další protesty

16. 8. 2020

V Minsku začíná mítink na podporu Lukašenka. Opozice chystá další protesty

cz.sputnik

 © Fotolia / Chamillew

 

10:38 16.08.2020(aktualizováno 11:47 16.08.2020) Získat krátkou URL

 

Provládní veřejná organizace Bělaja Rus hodlá uspořádat v Minsku „mítink solidarity“ na podporu současného prezidenta Alexandra Lukašenka. Informace byla zveřejněna na stránce organizace na Facebooku. Odpůrci současného prezidenta rovněž organizují vlastní protestní akce proti volebním výsledkům.

„V neděli se má v 12:00 konat na Náměstí nezávislosti v hlavním městě mítink solidarity. Absolutně pokojný. Sejdou se na něm síly podporující státní kurz,“ uvádí se v prohlášení.

Na mítinku se mají sejít „všichni, komu je drahá vlast, kdo je proti rozdělení země na dva konfrontující tábory“. „S námi je celé konstruktivní Bělorusko,“ prohlásili v organizaci.

V neděli budou pokračovat i protestní akce opozice.

Protesty po prezidentských volbách

9. srpna se v Bělorusku konaly prezidentské volby. Podle oficiálních údajů Ústřední volební komise v nich zvítězil Lukašenko, který získal 80,1 % hlasů. Na druhém místě je Světlana Tichanovská s 10,12 %.

Opozice tyto výsledky neuznala a v zemi vypukly protesty. Samotná Tichanovská vycestovala do Litvy.

Podle údajů běloruského ministerstva vnitra byly v důsledku masových nepokojů ve dnech 9.-13. srpna zraněny stovky lidí včetně 121 policistů. Bylo zadrženo téměř sedm tisíc účastníků nepovolených akcí a zahájeno přes 90 trestních stíhání. Jeden člověk zemřel, když se podle zprávy ministerstva vnitra pokusil hodit na policisty výbušné zařízení.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář