Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Německu varují Ukrajince - Neukazujte hákové kříže

19. 2. 2023

V Německu varují Ukrajince - Neukazujte hákové kříže

19.2.2023 20:12

V Německu byly v místech výcviku vojáků ukrajinské armády objevila na papíru s hlavičkou ministerstva obrany poněkud zvláštní upozornění.

„Vážení stážisté z Ukrajiny! V Německu můžete za prezentování hákového kříže nebo jiných symbolů spojených s fašismem (například znaky SS) dostat trest až tři roky vězení nebo vysokou pokutu,“ varuje Ukrajince ministerstvo.

Bližší důvody k takovému varování nejsou známé. Pravdou ovšem je, že na výstroji ukrajinských vojáků se podle agenturních fotografií a videí objevuje nejrůznější symbolika nacistického Německa. Nemluvě o oblibě tetování této symboliky na vlastní tělo.

Oznámení německého ministerstva jasně zpochybňuje tvrzení, že na Ukrajině nejsou, ale opravdu nejsou projevy neonacismu. Takové popírání vyvrací i video z poslední doby, na kterém hajluje více než deset členů posádky obrněného transportéru.

Německá armáda zahájila v těchto dnech výcvik ukrajinských vojáků pro ovládání tanků Leopard 2 a bojového vozidla pěchoty Marder, uvedl portál týdeníku Der Spiegel. Výcvik by měl trvat šest až osm týdnů.

V Německu bylo za poslední rok vycvičeno asi 1500 ukrajinských vojáků pro ovládání systému protivzdušné obrany Gepard nebo samohybných houfnic, které byly později Ukrajině dodány .

Jan Urbach

vasevec.info