Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda rezignovala na důležitost státní suverenity, míní Babiš

6. 7. 2023

Vláda rezignovala na důležitost státní suverenity, míní Babiš

Nová migrační dohoda států Evropské unie je stále jedním z hlavních témat posledních týdnů. Nová dohoda počítá s principem takzvané povinné solidarity a podle ní mají všechny státy unie povinně pomáhat zemím přetíženým velkým počtem žadatelů o azyl. 

Andrej Babiš (ANO)

6. července 2023 - 08:30

 

Nová migrační dohoda dává státům na vybranou. Buď mohou část migrantů přijmout, nebo budou muset uhradit finanční "pokutu" za každého nepřijatého migranta. Dohoda je předjednaná, nicméně její dotažení blokují Polsko s Maďarskem, které se ostatním evropským politikům na nedávném summitu nepodařilo přesvědčit k jednotnému postoji. Česká republika pod vedením premiéra Petra Fialy od někdejší odmítavé politiky upustila.

 

Kabinet za podíl na dohodě kritizuje poslední dny především šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Pan premiér vůbec nepochopil, jaká je jeho role. V rámci předsednictví neudělal vůbec nic. Pan Rakušan se teď dokonce hlásí k tomu, že oni připravovali během předsednictví tuhle šílenou dohodu migračního paktu, která je pozvánkou pašerákům a migrantům do Evropy,“ řekl Babiš deníku Echo24.

 

Migrace podle něj opět začíná být čím dál tím větší problém. „Evropa se mění. Oni nevidí, kolik má v Německu AfD procent? Nevidí, jak stoupla kriminalita ve Švédsku, v Německu? Podívejte se, co se děje ve Francii,“ dodal expremiér.

 

Neshody okolo dohody ovlivňují i vztahy uvnitř Visegrádské čtyřky, které teď Praha předsedá. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho polský kolega Mateusz Morawiecki přijeli na summit s kritikou reformy, evropské kolegy přesvědčovali, aby do závěrů summitu přidali zmínku o jednomyslnosti, kterou podle nich summity podpořily již v minulých letech. 

 

O schválení závěrů naopak stál Petr Fiala, podle něhož se do nich tuzemsku podařilo prosadit zmínku o finanční podpoře zemí přijímajících ukrajinské uprchlíky.

 

Podle Babiše vláda rezignovala na důležitost státní suverenity. Babiš opakovaně vyzýval premiéra Fialu, aby požádal o peníze z Evropské komise v rámci předsednictví na to, aby mohla Česká republika uhradit náklady vynaložené na ukrajinské uprchlíky. Bývalý premiér kritizuje Fialu za to, že nic neudělal a teď to podvodně spojuje s pozicí na migrační dohodě. 

 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)