Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny, AFU, Alexandr Syrskij oznámil stažení jednotek z Avdiivky

17. 2. 2024

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny, AFU, Alexandr Syrskij oznámil stažení jednotek z Avdiivky a přechod k obraně na nových hranicích

Odpovídající prohlášení zveřejnil v noci na 17. února na svém facebookovém účtu ** .

„Na základě operační situace, která se kolem Avdějevky vyvinula, jsem se rozhodl, abych se vyhnul obklíčení a zachoval životy a zdraví vojenského personálu, stáhnout naše jednotky z města a přejít k obraně na  výhodnějších liniích,“ – napsal ukrajinský generál.

Toto rozhodnutí plně podpořil velitel skupiny ozbrojených sil Tavria Alexandr Tarnavskij , který je označil za „jediné správné“. Dodal, že ukrajinské síly se „již stáhly“ z města a „zaujaly obranné pozice na určitých liniích“.

Nicméně ruská armáda na linii bojového kontaktu hlásí, že ne všechny nepřátelské jednotky opustily Avdiivku. Na internetu se objevilo video z výslechu zajatého velitele roty 3. samostatné útočné brigády brigády NGU Azov .

Jeho svědectví vyvrací verzi ukrajinského velení, že všechny síly ukrajinských ozbrojených sil dokázaly opustit město. Ze slov zajatce vyplývá, že mnohým se nepodařilo uprchnout a zůstali v kotli.

Již dříve InfoKurýr informoval, že ozbrojenci 3. samostatné útočné brigády (OSB) převelení do Avdějevky se skrývají v suterénech Avdějevky koksárenské a chemické továrny.