Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyjádření mluvčí MZV ČLR Chua Čchun - jinga na tiskové konferenci dne 3. září

5. 9. 2020

Vyjádření mluvčí MZV ČLR Chua Čchun - jinga na tiskové konferenci dne 3 září

Kyodo News: Tchajwanská „prezidentka“ Cchaj Jing-wen se dnes setkala s předsedou Senátu Parlamentu České republiky v Tchaj-peji. Jak to komentuje Čína?

 

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing: V posledních několika dnech jsme uvedli jasný postoj Číny ohledně návštěvy předsedy Senátu Parlamentu České republiky na Tchaj-wanu. Předseda Senátu ČR i přes nesouhlas čínské i české vlády trval na této návštěvě a očividně tak podpořil separatistické síly spojené s „nezávislostí Tchaj-wanu“. Jde o otevřenou provokaci. Princip jedné Číny je důležitým politickým základem pro navazování a rozvoj diplomatických vztahů mezi Čínou a Českou republikou. Všimli jsme si, že česká vláda vytvořila jasnou hranici mezi sebou a předsedou Senátu, jeho kroky tak nezastupují politiku české vlády. Doufáme, že česká strana uzná vážnou újmu, kterou tato návštěva způsobila čínsko-českým vztahům a neprodleně přijme opatření k odstranění nepříznivých dopadů tohoto nesprávného činu.

 

Chceme také upozornit tchajwanské orgány a protičínské síly, které stojí za manipulací Vystrčila, že jejich činy nezmění skutečnost, že je Tchaj-wan neoddělitelnou součástí Číny. Takové politické manipulace a pokusy o vytvoření separatistických aktivit v rámci „nezávislosti Tchaj-wanu“ nepřinesou žádné výsledky.

Přišlo e-poštou

CP

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář