Jdi na obsah Jdi na menu
 


Washington zatáhl Prahu do „pořádné provokace“

14. 7. 2021

Washington zatáhl Prahu do „pořádné provokace“

Inna Novikova

7. července 2021

 

Dne 1. července 1991 byla rozpuštěna Varšavská smlouva a Česká republika v tom sehrála důležitou roli. Naši západní „partneři“ jistě toto datum oslavují. Všechny nedávné velké události, jako je britská provokace v Černém moři a zhoršení vztahů s Českou republikou jsou ozvěnou této historie. Washington vtáhl Prahu do „pořádné provokace“. Proč Česká republika bez důkazů obviňuje Rusko a žádá od něj kompenzace a ještě ke všemu přátelství? Proč se Británie cítí být oprávněna narušovat ruské hranice? Jaké mohou být následky? Vážné, nebo kuriózní? K tomu se vyjádřil politolog a pracovník Vysoké školy ekonomiky Igor Kovaljev.

 

Byl incident s torpédoborcem Defender, který vplul do našich teritoriálních vod tak závažný, že by mohl vést až k zostření mezinárodní situace typu karibské krize? Otázka padla i na přímé lince ruského prezidenta. Může mít následky a v každém případě se může odrazit na našich vztazích. Jak se na to díváte?

 

Pokud jde o Defender a světovou válku myslím, že sám prezident řekl dostatečně jasně, že třetí světová válka není možná, tím spíše ne válka s Británií, nehledě na to, že se Británie všemi silami snaží deklarovat jako země, která se vrací na cestu globální velmoci. Zahraničně politická doktrína současné Británie se také nazývá „globální Británie“. Nynější vedoucí politici této země oficiálně sdělovali, že po brexitu přejdou na novou světovou úroveň.

 

Vládkyně moří?

Ano. Ale je zřejmé, že Británie nemá ani zdroje, ani vojenský a ekonomický potenciál na to, aby dnes byla globální mocností. Bojovat s Ruskem, které má válečný, zvláště jaderný potenciál mnohokrát větší, je asi z jejich strany nerozum. Možná za nimi stojí USA. Ale s těmi nemáme za několik století takovou historii rozporů a nelásky jeden ke druhému jako je mezi Ruskem a Británií. Asi se rozhodli připomenout doby, kdy nad britským impériem nikdy nezapadlo slunce.

 

Jednoduše je to za současné situace stále nebezpečnější, vždyť jsou zbraně stále dokonalejší a zkracuje se čas dopadu. Nakolik je to důležité a nebezpečné a mohou se podobné provokace opakovat?

 

Samozřejmě. Válečné systémy se zdokonaluji a kvalita jejich práce se zvyšuje. Toto byla jasná provokace. Oni zjišťovali, zda bude ruské pohraniční námořnictvo reagovat nebo ne. Rusové ukázali, že budou. Potom už asi Britové nebudou chtít podobnou akci opakovat. Pokud nezmizí úplně, alespoň se silně sníží.

 

Pozoruhodná historie pokračuje s ČR. Jejich vláda oznámila, že Rusko musí Českou republiku vyjmout ze seznamu nepřátelských států, aby se mohly dát dohromady normální vztahy. Přitom vůči Rusku neudělali žádné dobré kroky, ani prohlášení. Naopak dostal ruský velvyslanec v ČR od české vlády nótu, v níž Praha požaduje nahradit škodu 650 milionů korun (25,5 milionu EUR) za výbuch ve Vrběticích. Přitom si sama rozhodla, že to způsobilo Rusko, div že ne přímo Petrov a Boširov, o nichž už všude kolují vtípky.

Dříve jsme měli dobré vztahy zvláště s ČR. Ale tak jak je to nyní, nikdo neřekne, že jsou dobré a přátelské. A pokud vznášíte nároky a požadujete zaplatit nějakou škodu, potom předložte důkazy, že právě Rusko má tyto výbuchy na svědomí, že je to práce GRU, nebo jiné speciální ruské služby. Jenže žádné takové důkazy nejsou. Proč by také Rusko v malé ČR organizovalo v roce 2014 výbuchy?

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz