Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí fašismu a nacismu v Lublani v roce 2009 2

12. 10. 2020

Z prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí fašismu a nacismu v Lublani v roce 2009 2

 

1. Zjišťujeme, že nebylo  postaráno o civilní oběti války všude stejně, což platí především pro střední a východní Evropu, a že se vyskytuje stále ještě mnoho nevyřešených problémů a místy i neuznávání oprávnění požadavků těchto obětí pro vyplácení odškodného. Proto je nutné všem civilním obětem války potvrdit způsobené škody a přiznat ta práva, ke kterým jsou oprávněny pro  následky zdravotních potíží, invaliditu a ztracený majetek. Proto je nutné zviditelňovat potřeby pro pokračující a utužující solidaritu  na  mezinárodní a nacionální úrovni.

 

2. Důležité by bylo prostudovat, jak reagovali v jednotlivých společenských a politických systémech a různých státech na naše utrpení, jaké byly veřejné a reakce obyvatelů na vývoj forem pomoci dětem, které  byly v táborech,  ve vyhnanství a  v uprchlictví. Bylo by důležité vyměnit si zkušenosti, jak je v jednotlivých evropských zemích postaráno o bezprostřední pomoc  obětem fašismu a nacismu a co by mohli učinit kurátoři nadace - Paměť, zodpovědnost, budoucnost.

 

3. Zpráva kongresu je naším přáním po přátelské spolupráci mezi národy a uplatňování smířlivosti bez ohledu na těžkou a krutou minulost. Ujímáme se odstraňování rasismu a všech forem diskriminace.

4.Máme již dost válečných událostí a pamětí na naše utrpení. Máme radost z přítomnosti a dnů, které nám ještě zůstaly.                    

 (Překlad do češtiny byl pořízen ve Slovinsku)

 

 

Profesor N.A. Mahutov, předseda MSBMU, člen Ruské akademie věd

 

Uchování vzpomínky na oběti fašismu a nacismu na mezinárodní úrovni

 

První evropský kongres obětí fašismu a nacismus se koná 6. června 2009 v Lublani a hostí reprezentanty z několika evropských států, které utrpěly škody během války. Organizátorem této události je Slovinský svaz vyhnanců 1941-1945.

Mezinárodní kongres se časově shoduje se 70. výročím začátku 2. světové války, nejkrvavější války dějin, která si vyžádala více než 50 milionů životů.

Jménem Mezinárodní organizace někdejších mladistvých obětí nacismu zdravíme prezidenta Slovinské republiky, organizační výbor a všechny účastníky kongresu, a přejeme všem mnoho úspěchů při uchovávání vzpomínek na oběti války a v jejich snaze o lepší budoucnost Evropy i celého světa.

Jednou z největších tragedií 2. světové války je skutečnost, že válečné operace na okupovaných územích si vyžádaly třikrát více životů civilistů ve srovnání s vojáky. Do té doby nikdy v dějinách nedošlo k tak masovému vraždění civilní populace. Zločiny spáchané fašisty a jejich kolaboranty byly odhaleny a odsouzeny norimberským mezinárodním tribunálem v r.1946.

Nejhrůznější v celé historii 2. světové války a norimberském procesu však byla skutečnost, že četné zločiny byly spáchány na dětech a mladistvých, nejnevinnější a současně nejméně chráněné skupině válečných obětí.

Mezinárodní asociace bývalých mladistvých vězňů fašismu byla založena v Sovětském svazu ke Dni památky a výstrahy 22. června 1988 v Kyjevu. Dnes asociace představuje nejrozsáhlejší strukturované společenství těchto dětí a sdružuje statisíce občanů Arménie, Běloruska, Kazachstánu, Lotyšska, Litvy, Moldávie, Ruska, Uzbekistánu, Ukrajiny a Estonska, kteří prožili hrůzy mučení v koncentračních táborech, ghettech, vězeních a jiných formách útlaku, které byly prováděny nacistickým Německem na okupovaných územích Sovětského svazu, evropských států i území Třetí říše a jejích spojenců.

Založení Mezinárodní asociace bývalých mladistvých vězňů fašismu je první masovou reakcí lidí, kteří byli drženi ve fašistickém zajetí v době svého dětství a tragicky tak o své dětství přišli. Utvoření asociace zároveň představuje první oficiální uznání mezinárodního problému ochrany dětí a mladistvých před válečnými zločiny a konflikty. Mezinárodní asociace bývalých mladistvých vězňů fašismu považuje připomínání mladistvých obětí 2. světové války za svůj hlavní a nejdůležitější úkol. Založením asociace a vydáváním novin s názvem „Osud“ chtějí přívrženci asociace varovat před netolerovatelnými zločiny proti dětem a předat tuto důležitou zprávu mladším generacím.

Mnohá města v různých zemích mají dnes muzea, památníky, pamětní plakety, knihy, obrazy a hudební skladby, které přinášejí svědectví o utrpení dětí zločiny nacistického režimu. Legislativa a exekutiva dříve uvedených států přijala řadu rezolucí, jejichž záměrem je zachovat památku obětí války a poskytnout četné možné výhody mladistvým obětem fašismu. Evropská a americká veřejnost dosáhly založení tří zvláštních fondů Spolkovou republikou Německo a Rakouskem v letech 1993 až 2006, jejichž účelem byly platby obětem nacistického režimu. Tak mohly obdržet tisíce lidí, kteří otrocky pracovali nebo trpěli v ghettech či koncentračních táborech na území Třetí říše, materiální pomoc nebo lékařskou péči. Finanční prostředky, vynaložené rakouským a německým fondem „Připomínka, odpovědnost a budoucnost“ a následné operace spolkového fondu „Připomínka a budoucnost“ budou definitivním příspěvkem k výše zmíněným problémům.

Mezinárodní asociace bývalých mladistvých vězňů fašismu také oslovila OSN s otázkami ochrany dětí jako obětí válek ve 20. a 21. století a otázky mezinárodního uznání Asociace jako nevládní organizace. Realizace řady úloh bude také v budoucnu pokračovat spoluprací s ruským, ukrajinským a běloruským ministerstvem zahraničních věcí.

Využili jsme 60. výročí osvobození Osvětimi k výzvě na představitele států, které se účastnily 2. světové války, aby řešili otázku ochrany dětí a uchování památky dětí, které zahynuly během války.

Mezinárodní asociace bývalých mladistvých vězňů fašismu spolu s Národní asociací se aktivně snaží posilovat spolupráci se společnostmi obětí nacismu v Polsku, Slovensku, České republice, Norsku, Finsku stejně jako v Německu, Bulharsku, Izraeli, USA a Rakousku. Národní asociace Ukrajiny (předseda M.D.Demidov), Běloruska (předseda N.A.Lič) a Ruska (předseda N.N.Dorožinski) byli v této snaze nejdůslednější.

Drazí účastníci prvního evropského kongresu obětí fašismu a nacismu!

Doufáme, že vaše úsilí přinese nové podněty pro mezinárodní asociaci obětí fašismu a nacismu. Mezinárodní asociace bývalých mladistvých vězňů fašismu je připravena upevnit kontakty se všemi spolky obětí nacismu a zároveň si také přeje podobné setkání v r.2010, kdy budeme slavit 65. výročí konce druhé světové války.

Přejeme zdraví, štěstí a zachování víry v důležitost naší práce všem účastníkům kongresu.                                                                                       

 ( Přeložil Ing. Jiří Prokop)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář