Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájem o češtinu. Na Zakarpatí Vysočina posílá další učebnice

13. 8. 2021

Zájem o češtinu. Na Zakarpatí Vysočina posílá další učebnice

Za posledních sedm let, kdy Vysočina v partnerském regionu Zakarpatské oblasti Ukrajiny podporuje výuku českého jazyka, se v něm nově začalo vzdělávat minimálně pět stovek dětí na sedmi základních školách.

Ilustrační foto

11. srpna 2021 - 11:00

 

„Zatím poslední školské zařízení v Užhodordě otevře od prvního září výuku českého jazyka už od první třídy. Je to výjimečný počin, protože dosud se česky učily pouze děti od páté třídy. Požadavek na zařazení českého jazyka do volitelných osnov nejmladších školáků vzešel přímo od jejich rodičů, kteří vidí ve znalosti jazyka zásadní výhodu pro možnost následného studia na vysoké škole v České republice,“ informoval Vítězslav Schrek po návratu z první zahraniční služební cesty v roli hejtmana Kraje Vysočina.


Kraj Vysočina každoročně na Zakarpatí posílá učebnice českého jazyka, podporuje zahraniční stáže starších dětí například v rámci Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě. Kraj podporuje u svých východních partnerů nejen vzdělanost, ale významnou měrou se spolupodílí finančně na realizaci dalších projektů.

 

Prostřednictvím svého dobročinné fondu ViZa v letošním roce finančně podpoří v partnerském regionu Zakarpatí generální opravu základní školy v obci Lazy, výměnu oken a zateplení budov zdravotnického střediska v obcích Vrchní Vorota a Podvynohradiv, opravy střech mateřských škol v obcíh Kamjanské, či Dobrjanské.

 

Z darovaných učebnic českého jazyka se budou učit na Zakarpatí


Začátky spolupráce Vysočiny a Zakarpatí sahají do roku 2007. Od té doby se podařilo realizovat více než 250 projektů. Ty jsou financovány prostřednictvím Dobročinného fondu ViZa, do kterého oba regiony přispívají rovným dílem. Výběr investičních projektů každý rok splňuje základní kritéria - zaměření na zaostalé oblasti venkova a havarijní situace v resortech školství, zdravotnictví a sociální oblasti. Projekty jsou rovnoměrně rozprostřeny na celou Zakarpatskou oblast.


 (pšt, novinkyvysocina.cz, zdroj: portál Kraje Vysočina)

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/regiony/zajem-o-cestinu-na-zakarpati-vysocina-posila-dalsi-ucebnice/