Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdá se, že v Náhorním Karabachu dochází k obratu

22. 10. 2020

Zdá se, že v Náhorním Karabachu dochází k obratu

 

vrtulníky - 16,

 

letadlo - 23 (z toho jeden vojenský transport),

bezpilotní prostředky (UAV), včetně sebevražedných dronů izraelské výroby - 200.

tanky (většinou) a další obrněná vozidla - 576,

vojenská vozidla - 86,

technická vozidla - 4,

Několik raketových systémů s odpalováním (MLRS) - 5, z toho „Směrš“ (4), „Hurricane“ (1)

Těžké systémy plamenometů (TOS - 1) - 4

 

Přibližný počet lidí zabitých na ázerbájdžánské straně je 6309. Informované vojenské zdroje v Jerevanu uvádějí, že informace o počtu zabitých na ázerbájdžánské straně jsou podceňovány.

 

Armáda obrany Arcachu, tedy Náhorního Karabachu, má počet obětí 729 vojáků, kteří byli označeni jménem.

 

Podle arménských oficiálních zdrojů byla v noci 20. října situace v zóně konfliktu o Náhorní Karabach relativně napjatá. v některých oblastech pokračovaly dělostřelecké souboje. Obzvláště intenzivní boje probíhaly jižním směrem. Jednotky obranné armády Arcachu nadále udržovaly operační situaci pod kontrolou a svými akcemi způsobily nepříteli ztráty vojáků a vojenské techniky.

 

Severním směrem začali Ázerbajdžánci ráno 20. října používat letadla a dělostřelectvo. Na jihu byly obnoveny těžké a intenzivní boje. Jednotky obranné armády Arcachu (ADA) přijaly vhodná opatření k odrazení nepřátelských útoků.

 

Podle neoficiálních zdrojů se obranné armádě ADA podařilo sestřelit dron Bayraktar TB2 turecké výroby. Videomateriál zveřejněný arménským vojenským webem Razm.Info ukazuje sestřelené ázerbájdžánský bezpilotník (UAV). Jeden z rámů podle arménských vojenských odborníků ukazuje optiku CMX 15D vyrobenou v Kanadě, která je instalována na tureckých dronech Bayraktar TB2, což znamená, že arménská strana dokázala sestřelit alespoň jeden Bayraktar.

 

Hodnocení vojenské situace se nezměnilo: v severním směru se fronta stabilizovala, zatímco v jižním směru je situace nestabilní. Na některých místech na jihu je to pro Armádu obrany Arcachu stále nepříznivé. Pokud je zpráva o sestřeleném Bayraktaru TB2 pravdivá, pak existuje možnost, že obranná armáda NKR má prostředky k sestřelení bezpilotních prostředků této třídy.

 

Kotel v Zangilanu - Obyvatelé Karabachu použili taktiku Donbas.

Touha ázerbájdžánských vojsk, tlačená tureckými poradci, hlásit Ankaře a Baku co nejvíce obsazených měst a vesnic během vojenských akcí v Náhorním Karabachu, se proměnila ve zhroucení postupující strany ve směru na Zangilan, kde byla slavnostně vztyčena ázerbájdžánská vlajka. Výsledkem je kotel pro několik jednotek ázerbájdžánských ozbrojených sil, ničivá palba karabašské artilerie, zabití a zranění ázerbájdžánských vojáků, opuštěná těla vojáků a zbraní, spálené trosky výzbroje. Nepřítel ustoupil zpět do oblasti přehrady Khudaferin. Typický kotel podle scénáře, který se odehrál v Děbalcevu na Donbase. Pro Baku je to selhání jeho Blitzkriegu č. 2.“

 

Po popisu situace na bojišti se David Petrosjan ve své zprávě věnuje mezinárodní situaci a Turecku:

 

„Podle řeckých zdrojů Německo, Španělsko, Itálie, Maďarsko a Malta blokovaly na zasedání Rady ministrů zahraničí EU uvalení unijních sankcí vůči Turecku z různých ekonomických důvodů a z obavy z nelegálního přistěhovalectví. Řecko na summitu EU podpořila Francie, Rakousko a Slovinsko, zatímco ostatní země zaujaly neutrální postoj.

 

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis uvedl, že na předchozím summitu, kdy vůdci podrobně diskutovali o Turecku, „bylo jasné, že máme před sebou dlouhou cestu, abychom vysvětlili našim evropským kolegům, proč je tato otázka důležitá nejen pro Řecko a Kypr, ale že je to zásadní pro Evropu a pro geopolitickou stabilitu ve východním Středomoří. Věřím, že po každém setkání nás čeká ještě dlouhá cesta tímto směrem.“, řekl Mitsotakis

Dvakrát zopakoval, že v prosinci končí pro Evropu lhůta pro rozhodování o sankcích, pokud Turecko bude i nadále jednostranně porušovat mezinárodní právo. Řecká strana rovněž předložila návrh na uvalení embarga na prodej zbraní Turecku, které proto nebylo zahrnuto do textu předchozích usnesení.

 

Již dříve se předpokládalo, že Maďarsko zablokuje všechny rezoluce proti Ázerbájdžánu a Turecku. Maďarsko je pozorovatelskou zemí v Radě turkických států (Turkic Council). Pozice Německa je podmíněna přítomností velké turecké komunity a obavou z nového přílivu nelegálních migrantů, kteří jsou po dohodě s EU částečně zadržováni Tureckem.

 

Když mluvíme o Itálii, po odchodu Británie z EU se tato země stala hlavním partnerem Ázerbájdžánu v této unii. Země nakupuje ázerbájdžánské energetické zdroje a má řadu smluv a partnerství s Baku.

 

Postoj Španělska není určen vztahem k Turecku, ale otázkou konfliktu v Náhorním Karabachu, a to kvůli problému katalánského separatismu. Pro tureckou diplomacii proto nebylo těžké přesvědčit španělskou stranu, aby ji podpořila.

 

Výše uvedené hlasování ukazuje, že Francie dosud nebyla schopna řádně přesvědčit ani své středomořské sousedy z EU o nebezpečí Erdoganovy turecké politiky. V některých fázích podporují Paříž a v jiných nikoli. Paříž se obává rozšířené role Turecka, což by mohlo představovat vážné ohrožení francouzských zájmů jak v severní Africe (možná ještě širší v jiných částech kontinentu), tak ve Středomoří. Francii čeká mnoho politické a diplomatické práce. Bude muset přesvědčit ty země EU, které mají přístup ke Středozemnímu moři. Nebude snadné získat od nich širší podporu pro svou linii a bude to nějakou dobu trvat. Ale snad je to možné,“ končí svou zprávu David Petrosjan.

 

Zprávy z bojiště v Arcachu je těžké ověřovat, na místě pravděpodobně nejsou žádní novináři a caucasusliveuamap jen zveřejňuje, kdo co prohlásil či kde jsou hlášeny pohyby vojsk. Ale i tak – arménský ministr zahraničí jedná v Moskvě a i ázerbajdžánská strana náhle projevila zájem o jednání.

 

Libanonská agentura Al Masdar napsala před okamžikem, že arménské ministerstvo obrany potvrdilo válečné úspěchy Obranné armády Arcachu, včetně sestřelení ázerbajdžánského letadla.

 

Vydáno: 22.10.2020  v  9.19   Autor: MUDr. Ivan David Europoslanec SPD  nwoo.org