Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelenskyj pojmenoval armádní prapor po teroristovi

2. 10. 2023

Zelenskyj pojmenoval armádní prapor po teroristovi

2.10.2023 14:37

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj propůjčil 131. samostatnému průzkumnému praporu ukrajinské armády jméno Evhena Mychajlovyče Konovalcova, vůdčí osobnosti Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN). V neděli na Den obránců Ukrajiny Zelenskyj předal státní vyznamenání ukrajinským vojákům a také udělil „čestné tituly“ vojenským jednotkám.

Evhen Konovalec byl plukovníkem armády Ukrajinské lidové republiky - neuznaného státu, který existoval v letech 1917-20, jehož součástí byl i Sičský střelecký sbor. Později byl vůdcem Ukrajinské vojenské organizace (UWO) a Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN), které prováděly sabotážní a teroristické aktivity na území druhé polské republiky. Tato činnost byla financováno Německem a podporována Abwehrem. V době jeho působení docházelo k postupné radikalizaci ukrajinského nacionalistického hnutí, která jej přibližovala fašismu a vedla ke genocidě Židů, Poláků a Rusů za II. světové války.

Samotný Konovalec byl v květnu 1938 zabit V Rotterdamu při bombovém útoku, který provedl známý sovětský rozvědčík Pavel Sudoplatov.

Jan Urbach

vasevec.cz

 

Foto: E. Konovalec